У середу о 20 годині 10 хвилин на орендному підприємстві «Шахта імені Засядька» стався вибух на горизонті 1076 метрів. На момент аварії під землею перебували 700 осіб, із них 20 — у безпосередній близькості до епіцентру. Викликані за тривогою гірничорятувальники до дванадцятої години ночі знайшли 19 тіл шахтарів без ознак життя. За інформацією рятувальників, аварія сталася в тупиковому вибої під час проведення підривних робіт — так званого хитного підривання.
Його мета — спровокувати виділення метану з вугільного пласта: таку технологію використовують для боротьби з небезпечним газом на шахтах. У цей час стався вибух метану і, за деякими припущеннями, вугільного пилу.
Ударною хвилею знесло перемички, під землею утворилися численні завали. Все це утруднює пошукові роботи. Смерть 19 гірників настала від травм та отруєння чадним газом: вибух буквально «випалив» кисень із виробки. На ранок четверга гірничорятувальники продовжували піднімати тіла на поверхню.
Шахта імені Засядька — «надкатегорійна»: пласти, які відпрацьовуються тут, небезпечні за раптовими викидами вугілля і газу. Торік у серпні вибух метану забрав життя 55 робітників, у травні 1999 року внаслідок аналогічного вибуху загинули 50 осіб.
Перебуваючи на шахті імені Засядька в серпні минулого року, Президент України Леонід Кучма поставив риторичне запитання: «А чи потрібне нам вугілля такою ціною?». Глава держави пообіцяв, що звернеться до світової спільноти по допомогу в дегазації українських шахт.