Правоохоронці одягли наручники на голову Держслужби з надзвичайних ситуацій Бочковського та його першого заступника Стоєцького прямо під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.
«Міністерство внутрішніх справ провело надсерйозну роботу щодо боротьби з корупцією всередині міністерства. Щойно я був поінформований міністром внутрішніх справ про скоєння злочину вищим керівництвом Державної служби з надзвичайних ситуацій», — заявив, відкривши засідання, прем’єр Арсеній Яценюк та відразу ж надав слово міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. Очільник МВС, у свою чергу, відразу попросив дозволу запросити до зали засідань уряду слідчого.
«Дозволяю проведення слідчих дій у приміщенні уряду. Будь ласка, починайте», — сказав А. Яценюк. Після цього правоохоронці пройшли до місця, де сиділи голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський та його перший заступник Василь Стоєцький, й, одягнувши на них наручники, вивели із зали.
На пропозицію міністра заступник начальника головного слідчого управління МВС України підполковник Бут коротко поінформував присутніх, що це кримінальне провадження зареєстроване за неодноразовими зверненнями народних депутатів щодо наявності корупційних схем у Державній службі з надзвичайних ситуацій. За його словами, слідством встановлено, що керівництво ДСНС вибудувало злочинну схему, за якою під час державних закупівель пально-мастильних матеріалів до участі в тендерах не допускалися підприємства, які пропонували нижчу ціну. Надалі майже 15—20 відсотків державних коштів, сплачених за пальне «Югойлу», «Альянсу» та іншим допущеним до тендерів підприємствам, перераховувалися нерезидентам України та на рахунки іноземних компаній, а ті, у свою чергу, переводили частину вкрадених коштів на особисті рахунки Бочковського та Стоєцького.
«На даний час вказані особи затримані за статтею 208 КПК і протягом доби їм буде оголошено підозру. Одночасно проводяться обшуки у вказаних підприємствах, вилучаються документи та речі, які свідчать про злочинну діяльність», — повідомив слідчий.
Арсен Аваков до цього додав: «Є дуже проста схема, коли державні закупівлі здійснюються через приватну компанію. Приватна компанія перераховує нерезиденту України, офшорній компанії на острові Джерсі, а з острова Джерсі перераховуються на іншу приватну компанію, яка належить Стоєцькому і Бочковському. Після чого ці гроші діляться на їх карткові відповідні рахунки, відкриті, в тому числі, в банках Кіпру — ось копії карток і оригінали свідоцтв про власність на ці компанії». Міністр зауважив, що було б правильно ще деякий час простежити за цією злочинною діяльністю, однак у нинішній ситуації це просто неможливо.
«Остаточно мене вбило те, що ось є відомості за січень-лютий — з кого і скільки зібрали по областях та кому розподілили. Чітка бухгалтерія. Я не бачу іншого виходу окрім того, що ми сьогодні зробили», — сказав міністр та назвав дії правоохоронців «щепленням».
Прем’єр доручив Міністерству внутрішніх справ провести всі процесуальні дії у цій справі відповідно до закону, «щоб згодом суди, скориставшись сотнями тисяч доларів, які були вкрадені, не прийняли рішення, які вони вже приймали по низці злочинів».
«Розслідування прошу вести максимально публічно, як це дозволяє Кримінально-процесуальний кодекс», — наголосив А. Яценюк та повідомив, що звернеться до американських і європейських партнерів з тим, щоб допомогти відстежувати усі фінансові транзакції по фірмах, які були номінально зареєстровані в Сполучених Штатах Америки, та по банківських рахунках, які фактично зареєстровані на Кіпрі, для того щоб уся злочинна схема була викрита і злочинці були покарані.
Під час засідання уряд підтримав пропозицію міністра внутрішніх справ про звільнення з посад голови і першого заступника голови ДСНС та про призначення виконувача обов’язків голови служби, щоб можна було ухвалювати відповідні рішення, зокрема, про відсторонення від посад фігурантів списку про незаконний збір та розподіл грошей.
Підтримавши рішення про звільнення вищого керівництва та відсторонення «всього керівництва по всій вертикалі Державної служби з надзвичайних ситуацій», А. Яценюк доручив міністру також провести розслідування щодо всього регіонального керівництва, яке було задіяне в корупційній схемі по розкраданню державних коштів.
А на початку засідання прем’єр у своїй промові, котра передувала затриманню керівництва ДСНС, ще раз наголосив, що уряд дав чіткі та жорсткі доручення щодо реальної боротьби з корупцією в країні.
У зв’язку з цим він нагадав, що вже завершилося службове розслідування діяльності керівництва Державної фіскальної служби, за результатами якого звільнено заступників голови ДФС та прийнято відставку її керівника Ігоря Білоуса, а матеріали на 20 тисяч сторінок передано до Генпрокуратури для порушення відповідних кримінальних проваджень. Також розпочато службове розслідування щодо голови Державної фінансової інспекції, котрий, за словами А. Яценюка, прикриваючись політичними силами, намагається втекти від відповідальності.
«Розслідування буде завершено, матеріали будуть передані до правоохоронних органів. І ніяка політична сила та політичні гасла не дадуть можливості керівнику Державної фінансової інспекції уникнути відповідальності», — підкреслив він та додав, що МВС також розпочало розслідування діяльності керівників таких державних компаній, як «Аграрний фонд», «Укрспирт», «Продовольчо-зернової компанії» та низки об’єктів енергетики, від виконання обов’язків уже відсторонено керівництво окремих підприємств «Укрзалізниці», де також тривають службові розслідування.

Дослівно

Арсеній Яценюк: «Коли країна у війні, кожна копійка на рахунку, вони грабують людей і державу. Так буде з кожним, хто порушує закон і хто знущається з української держави».