Поки українські військові попереджають про плани російсько-терористичних військ наступати, дипломати «нормандської четвірки» намагаються втримати хитке перемир’я. На переговорах у Берліні в понеділок міністри закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії вкотре обговорювали мінські домовленості.
Міністри зізналися, що розмова була важкою, і це не дивно. Вона відбувалася на тлі масованого обстрілу Пісок, що під Донецьком, боїв на Луганщині й під Широкиним, а такий стан речей складно назвати перемир’ям. У підсумку міністри закликали відвести міномети і важке озброєння калібром менше 100 мм, а також всі типи танків. «Ми закликаємо тристоронню контактну групу в координації зі спеціальною моніторингової місією (СММ) ОБСЄ узгодити відповідний графік», — йдеться у підсумковій заяві, опублікованій на сайті МЗС Німеччини. Водночас учасники зустрічі в Берліні не змогли не відзначити, що ситуація на Донбасі залишається напруженою через численні порушення. «Зокрема, ми висловлюємо нашу глибоку стурбованість спалахом боїв в останні вихідні, включаючи використання важких озброєнь в районі Широкиного і донецького аеропорту», — сказано в документі. Не забули міністри й про політичний бік конфлікту. Вони просять прискорити процес створення чотирьох робочих груп (з безпеки, політичного процесу, гуманітарних питань, економічних справ та реабілітації) у рамках тристоронньої контактної групи. На їхню думку, негайне призначення сторонами учасників в робочі групи забезпечить швидкий початок їх діяльності.
Утім, нині більшість експертів критикують мінські домовленості. Чи варто українській владі очікувати Мінська-3, ми запитали в експерта Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва Марії Золкіної:
— Якщо говорити про цілковите врегулювання конфлікту на Донбасі, то Україні слід готуватися не до третього Мінська, а до Женевської зустрічі (у форматі Україна, Росія, ЄС та США. — Ред.), — вважає фахівець. — Мінський режим показав свою неефективність. Україні потрібні сильніші переговорники, а, зважаючи на міжнародний характер цього конфлікту, навряд чи вдасться домовитися без залучення таких потужних гравців, як США та Європейський Союз, але не в особі його окремих представників — Німеччини і Франції, а як окремого гравця зовнішньої політики.
Марія Золкіна передбачає, що найближчим часом не варто очікувати й зустрічі глав держав Мінського формату, «бо немає про що говорити». Єдине, що може змішати карти міжнародних дипломатичних зусиль, — це наступ бойовиків. Тоді українським, європейським та американським лідерам доведеться швидко шукати новий, дієвіший формат переговорів.

Міністри закордонних справ Франції, України, Німеччини й Росії: Лоран Фабіус, Павло Клімкін, Франк-Вальтер Штайнмайєр і Сергій Лавров (зліва направо) під час брифінгу за результатами зустрічі.

Фото Ольги Танасійчук (Укрінформ).