Колектив Маріупольського комерційного комунального підприємства «Маріупольтепломережа» в пошуку резервів енергозбереження. «Одним із варіантів, що дають змогу досягти економії, є використання сучасних європейських технологій у теплопостачанні», — зазначив перший заступник директора підприємства Ілля Шамшеєв.
На першому етапі комунальникам у вирішенні питання зниження споживання газу надали практичну допомогу столичні фахівці, які спочатку провели технічний та енергетичний аудит необхідних об’єктів. Потім було розроблено програму відновлення впровадження нового обладнання.
За рахунок коштів міського бюджету та підприємства придбали два енергозберігаючі котли для найбільшої в місті котельні «138 квартал», що обслуговує понад 150 об’єктів, серед яких — дитячі садки, школи, житлові будинки. Загалом це понад 30 тисяч абонентів. Нові котли дуже прості в управлінні, оснащені відмінною автоматикою, а їх ККД становить 91 відсоток. За рахунок особливої конструкції пальникових пристроїв удається раціонально й економічно використовувати газове паливо. Крім того, за словами головних фахівців підприємства, встановлені в системі сучасні конденсаторні економайзери дають змогу використовувати тепло відхідних газів повторно, для підігріву теплоносія, що знову надходить.
За програмою модернізації також встановлено нові потужні пластинчасті теплообмінники, а нові водяні насоси усунули втрати води. Було ухвалено рішення заощаджувати на всьому: після встановлення в приміщеннях котельні економічних ламп значно знизилося енергоспоживання.
Показово, що устаткування практично не потребує постійної присутності людської праці в технологічному циклі роботи. Інформація про параметри роботи й технологічні процеси котлів перебуває в автоматизованих комп’ютерних модулях, зв’язаних з головним диспетчерським пультом підприємства. У разі несанкціонованої зміни процесів інформація надходить і коригується фахівцями підприємства.
Від впровадження нового сучасного обладнання результат, як то кажуть, наявний: за минулий опалювальний сезон у котельні вдалося заощадити понад два мільйони кубічних метрів природного газу.

Донецька область.