Через події під Верховною Радою Україна повернулася на перші шпальти провідних газет, у стрічки новин і на екрани телеканалів світу. Не забарилися з реакцією на події під Верховною Радою й провідні політичні сили планети. Лейтмотив заяв більш-менш однаковий: за кордоном засудили заворушення, які призвели до жертв і численних поранень правоохоронців, й водночас позитивно поставилися до тих рішень, які ухвалили народні депутати.


В Європейському парламенті висловили жаль у зв’язку з насиллям біля Верховної Ради. Відповідну заяву зробили у Брюсселі голови двох комітетів — із закордонних справ Елмар Брок та Асоціації Україна—ЄС Андрій Пленкович, повідомляє УНІАН. Політики назвали голосування за поправки до Конституції в частині децентралізації «важливим для України днем». «Це є новим доказом твердої прихильності української влади в напрямку реалізації Мінських домовленостей та мирному вирішенні конфлікту. На цьому тлі ми глибоко шкодуємо з приводу насильства, яке сталося поблизу Верховної Ради, спровоковане силами, які виступають проти децентралізації та процесу реформ, і яке призвело до смерті поліцейського, а десятки отримали поранення. Ми закликаємо до спокою, стриманості і відновлення порядку», — заявили Брок та Пленкович. Їхній виступ відбувся у понеділок увечері, коли ще не було відомо про смерть інших гвардійців. Депутати ЄП також закликали до повної відповідальності, яку «мають висловити всі політичні сили в Україні, коли у вирішальний для країни момент приймаються такі важливі рішення, незважаючи на дуже напружену ситуацію та агресію, з якими вона стикається в останні 18 місяців».


Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні теж схвалила рішення Верховної Ради й висловила жаль у зв’язку з постраждалими у сутичках. «Голосування у Верховній Раді щодо конституційних поправок, пов’язаних з децентралізацією, є важливим кроком, який прокладає шлях до істотної передачі повноважень від центру у регіони і громади, підвищення паралельної відповідальності територіальних органів самоврядування у своїх виборчих округах, поправки також буде сприяти реалізації Мінських угод», — йдеться в повідомленні. ЄС сподівається на остаточне ухвалення цих поправок пізніше цього року, а також на продовження роботи в судовій системі, пов’язаної з конституційними поправками, беручи до уваги рекомендації Венеціанської комісії. «Цей процес не має бути під загрозою насильства; сьогоднішні події дуже тривожні. Ми висловлюємо наші співчуття родині загиблого співробітника правоохоронних органів і наше найглибше співчуття постраждалим в результаті вибуху під час демонстрації перед Верховною Радою», — зазначила Могеріні.


У Державному департаменті США так само засудили зіткнення під Радою і закликали до ретельного розслідування. Про це на брифінгу заявив офіційний представник відомства Марк Тонер, водночас додавши: «Ми вітаємо голосування за поправки до Конституції, що стосуються децентралізації». За його словами, прийняті зміни є черговим кроком на шляху до виконання Мінських угод.


Неприйнятними сутички біля Верховної Ради назвали у Міністерстві закордонних справ Німеччини. Про це йдеться у заяві Міністерства. «Криваве насилля проти рішення демократично обраного парламенту з будь-якої точку зору неприйнятне, — заявили в МЗС і додали, — Добре, що зловмисники не досягли своєї мети», повідомляє агенція dpa.


Про стурбованість останніми подіями в Україні заявив також Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. За словами його речника Стефана Дюжаррика, Генсек закликає всі сторони конфлікту до помірності, аби порозумітися «мирним шляхом, згідно із законами України».