Сенат Сполучених Штатів Америки схвалив проект бюджету США на 2016 рік на потреби національної оборони, який консолідував законопроекти, ухвалені раніше верхньою та нижньою палатами Конгресу США. 1 жовтня аналогічне рішення було прийняте Палатою представників.

 

Документ дозволяє міністру оборони США у координації з державним секретарем надати військову допомогу Україні в обсязі 300 мільйонів доларів упродовж 2016 фінансового року. Важливим елементом законопроекту є положення, згідно з яким 50 мільйонів із зазначеної загальної суми може бути використано для надання нашій державі оборонних озброєнь. Законопроект набуде чинності після його підписання президентом США Бараком Обамою, повідомили у посольстві України в США. «Сподіваємося (і будемо над цим продовжувати працювати) на позитивне рішення», — написав на своїй сторінці у Фейсбук посол України у Сполучених Штатах Валерій Чалий.


Між тим Вашингтон уже почав реалізовувати програму підтримки. Так, наприкінці вересня, після зустрічі Барака Обами з Петром Порошенком на полях Генасамблеї ООН, президент США підписав розпорядження про передачу Україні нових зразків оборонного озброєння. А саме — йдеться про контрбатарейні станції великої дальності, які дозволять Україні підвищити ефективність оборонних спроможностей війська. Також із 5 жовтня американські поліцейські спецпризначенці з підрозділів SWАT і Texas Rangers почали навчати українських колег з МВС.