«Культурна дипломатія: взаємодія державних і недержавних інституцій» — круглий стіл на цю тему відбувся за ініціативи Комітету Верховної Ради у закордонних справах. У ньому також взяли участь представники міністерств культури та закордонних справ, митці та громадські активісти.

 

Головною метою зустрічі було всебічне обговорення питання формування майбутньої державної стратегії щодо промоції позитивного іміджу України за кордоном та сприяння поширенню українського культурного продукту в світі. Учасники круглого столу розглянули напрацьований Міністерством культури законопроект «Про Український інститут», який має закласти механізми для співпраці громадянського суспільства і держави у справі просування української культури за кордоном. У цьому контексті голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко запропонувала створити робочу групу для доопрацювання та узгодження цього документа.


Також обговорили план культурних заходів, які Україна у 2016 році планує провести за кордоном, та розглянули питання організації і проведення Міністерством закордонних справ спільно з громадськістю ІІ Форуму з публічної дипломатії.


Зазначалося, що для просування інтересів України у світі та для протидії російській пропаганді важливо ширше залучати українську діаспору, а також збільшувати культурну присутність у Донецькій та Луганській областях. Цьому, зокрема, має сприяти анонсований фестиваль документального кіно «Дорога до миру».


У зв’язку з наближенням 25-ї річниці незалежності України учасники круглого столу наголосили на необхідності передбачити у держбюджеті на 2016-й ресурси для популяризації цього загальнодержавного свята як впливового інструменту поширення позитивного іміджу України в світі. Крім того, пропонується заслухати звіт про виконання затвердженої указом Президента від 12 січня 2015 року програми «Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» щодо популяризації нашої держави у світі та просування наших інтересів у світовому інформаційному просторі.