За результатами проведених державних випробувань протягом минулого року арсенал ЗСУ поповнили вісімнадцять нових зразків озброєння й військової техніки (ОВТ). Про це йдеться у звіті уряду про хід і результати виконання програми діяльності Кабміну в 2015-му.


У ньому зазначається, що торік було закуплено й поставлено в армію 4 714 одиниць нових і модернізованих зразків озброєння й військової техніки, 401,5 тис. одиниць боєприпасів і 14 982 комплекти ключів до засобів криптографічного захисту інформації.

 

Чи можна радіти таким показникам, що вони означають і яка зброя сьогодні потрібна армії? На ці запитання «Голосу України» відповів директор Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Валентин Бадрак:


— Армія сьогодні справді переозброюється й одержує оновлену техніку — модернізовані й нові зразки. Однак частина їх розроблена й прийнята на озброєння ще в часи розлогої діяльності Укрспецекспорту (2005—2010 рр.). У той період Україна уклала рекордну кількість закордонних експортних контрактів. Завдяки чому й з’явилися ті проекти, які сьогодні видають за нові розробки. Ідеться про БТР-3, БТР-4, танк «Оплот», катер «Гюрза», радіолокаційну станцію «Пелікан», модернізацію літаків МіГ-29. Ці озброєння — результат роботи із зовнішніх контрактів. Безумовно, є ОВТ, які з’явилися в останню п’ятирічку. Але переважно це заслуга приватних ініціатив. Наприклад, безпілотний комплекс «Фурія», новий міномет, новий автоматичний гранатомет і т. д.


Експортна тенденція розробок триває. Є кілька великих проектів у ракетній тематиці й ППО, у рамках яких українські підприємства, насамперед, виконують замовлення на експорт. Але в них закладені дослідно-конструкторські роботи (ДКР). І от за рахунок грошей замовника наші фахівці проводять ДКР, а потім передають зразки у виробництво, і далі вони можуть поповнити арсенал ЗСУ.


Щоправда, процес відбувається досить хаотично. А хотілося, щоб в Україні була своя державна військово-технічна політика. Приміром, нам потрібен свій вертоліт. А приватне підприємство «Мотор Січ» може вкласти кошти в створення національного вертольота. Але для цього йому потрібні держгарантії. Уже є розроблені й навіть прийняті на озброєння системи, як, наприклад, високоточний боєприпас «Квітник». Однак його виробництво не налагоджено.


На мій погляд, держава має оцінити такі проекти й включити їх в оборонне замовлення. Ключові напрями не можуть розвивати тільки приватні компанії. Вони повинні бути в пріоритеті держави. На жаль, уже лютий, а держоборонзамовлення ще не підписано.


Досі наша «оборонка» працює в ручному режимі, немає системного підходу. Відсутні необхідні для діяльності ОПК закони — про виробництво озброєнь і військової техніки, про військово-технічне співробітництво. Не прийняті програми розвитку озброєнь, розвитку оборонно-промислового комплексу... Усі питання в цій сфері вирішуються методом лобізму. Він має право на існування — у такий спосіб дали зелене світло проекту, пов’язаному з ракетною системою залпового вогню, який взятий до уваги й розвивається в рамках оборонного замовлення. Але такі випадки поодинокі. І систему вони замінити не можуть.


Прем’єр Яценюк у жовтні минулого року пообіцяв запустити патронне виробництво. А військові кажуть: тема патронів не така актуальна, як забезпечення танковими й артилерійськими снарядами. Бачимо, що влада в сфері ОПК робить те, що може, а не те, що сьогодні потрібно армії.


— Які види озброєння необхідні нашій армії з урахуванням бойових дій на сході країни?


— Насамперед потрібна модернізація артилерії й створення таких ракетних комплексів, які можуть бути високоточною зброєю стримування. Йдеться про крилату ракету, здатну й підсилити мобільні берегові комплекси (поки в нас проблеми з розвитком ВМС), і стати наземною складовою. У контексті сухопутних боїв на Донбасі ракетні комплекси досить актуальні.


Звичайно, потрібні й системи ППО. Маючи під боком такого агресивного й непередбачуваного сусіда, як Росія, нам необхідно створювати зброю стримування. Інакше Україна постійно перебуватиме під загрозою удару...


— Чи вистачить коштів, передбачених у Держбюджеті-2016 на оборонні потреби, щоб забезпечити ЗСУ актуальними у нинішній ситуації перманентних воєнних дій зброєю й технікою?


— На переозброєння передбачено 7 млрд. грн., що становить менш як 300 млн. доларів. Задовго до російської агресії, у часи нівелювання проблем української армії з боку влади, наш центр розрахував, що для забезпечення ЗСУ новими зразками ОВТ потрібна п’ятирічна програма з виділенням не менше 700 млн. доларів на рік. На жаль, навіть сьогодні, коли пріоритети фінансування інші, грошей недостатньо для кардинальних змін.