Вони призведуть лише до посилених паспортних перевірок та збільшення часу оформлення документів

 

У зв’язку з напливом біженців, високим рівнем терористичної загрози, а також зростанням кількості нелегальних мігрантів до країн Європейського Союзу дедалі частіше в ЄС виступають за перегляд правил Шенгенської зони. Лише торік до Європи прибуло понад мільйон біженців із країн Близького Сходу та Африки, не меншу кількість очікують і цього року. До сьогодні про посилення заходів безпеки на своїх кордонах заявили Австрія, Німеччина, Данія, Швеція і Франція, а також Норвегія, яка не є членом ЄС, але на неї поширюється дія Шенгенської зони.

 

У січні після наради голів МВС країн Євросоюзу Брюсселю рекомендували обмежити дії даної угоди протягом наступних двох років (нині закон дозволяє обмежувати дію Шенгену максимум на півроку). Ідею підтримала і Велика Британія. А керівник МВС Австрії навіть заявила, що із Шенгенської зони можуть виключити Грецію, мовляв, та не спроможна боротися з напливом біженців до Європи.
Усі ці зміни, звичайно, можуть торкнутися і громадян України, які планують поїздки до Європи. То чого нам очікувати?


Угода — не безвізовий режим


Зараз в Україні триває процес запровадження безвізового режиму з ЄС. У зв’язку з цим останнім часом можна почути думку, що й шенгенські візи втрачають свою актуальність для українців. Але це помилка. Ми не ведемо переговори про скасування віз із Шенгенською зоною (чи то з групою країн, які підписали Шенгенську угоду). І ця група не ухвалюватиме жодних рішень про безвізовий режим. Ми домовляємося про безвізовий простір з Євросоюзом. В цьому разі — відмінність важлива.


Через це чотири країни ЄС за межами Шенгену — Хорватія, Болгарія, Румунія та Кіпр — відкриють кордони для наших туристів і подорожніх, щойно ЄС ухвалить рішення про запровадження безвізового режиму. Однак є дві держави ЄС, які не підпорядковуються спільним рішенням у сфері міграційної політики, — Велика Британія та Ірландія. Про цей «привілей» вони домовилися з Брюсселем ще в минулому столітті, під час підписання Договору про ЄС.


Варто зазначити, що Шенгенська зона офіційно включає чотири країни, які не входять до Євросоюзу: Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн, а також де-факто ще три європейські мікродержави: Монако, Сан-Марино і Ватикан, які також не є членами ЄС.


Жодна інша держава не може односторонньо зупинити «безвізове» рішення Європейського Союзу після його ухвалення. Не залежно від того, йдеться про шенгенську країну ЄС чи про країну з національними візами.


Перевірки: чого чекати


У країнах, де посилили перевірки на внутрішніх кордонах, обіцяють, що стосовно громадян України кардинальних змін не відбудеться. Прикордонники можуть попросити показати певні документи: паспорт із візою, а після скасування віз — біометричний паспорт. Але чи так це насправді?


«Голос України» звернувся до консульства Федеративної Республіки Німеччини з проханням роз’яснити це питання.


Нам відповіли, що з чинною шенгенською візою в’їзд до всіх країн Шенгенської зони залишається так само вільний. Як і раніше, подорожуючі, крім візи, повинні мати при собі папери, що підтверджують мету поїздки, достатню кількість коштів для забезпечення життєвих потреб протягом перебування у країні та повернення додому, а також поліс медичного страхування (стаття 5 Шенгенського кодексу про кордони). Процедура подання заяви про оформлення візи в посольстві залишається без змін. Також звертають увагу на те, що на внутрішніх кордонах можуть відбуватися посилені паспортні перевірки, тому в деяких випадках збільшуватиметься час очікування оформлення паспортів.