У Токіо, Нагої, Осаці, Саппоро та інших містах Японії знову протестували проти перенесення авіаційної бази США Футемма з густонаселеного району острова Окінава в менш населений північний район Хеноко. Перед парламентом Японії зібралося 28 тисяч демонстрантів, які, тримаючись за руки, скандували: «Ми проти будівництва нової бази» і «Захистимо Хеноко!»

 

Із повоєнного часу авіаційна база морської піхоти США Футемма перебуває в місті Ґінован, практично поряд з житловими будинками, школами та лікарнями. 1996 року між США та Японією було укладено угоду щодо перенесення в інший район, хоча місцева влада наполягала на її повному виведенні з Окінави. 2013-го адміністрація префектури змінила свою точку зору і погодилася перенести базу на північ острова, в район Хеноко, де вже розміщувалася база США Кемп-Шваб. З цим рішенням погодився і уряд Шіндзо Абе. В Хеноко для створення авіабази необхідно було засипати 157 гектарів прибережної смуги, де й повинні побудувати військові об’єкти. Однак екологи обурилися, що при цьому постраждають коралові рифи.


Тим часом на хвилі протестів проти нового розміщення бази на виборах очільника префектури переміг Такеші Онага, який одразу почав ревізію рішень попередника. Він назвав їх помилковими та незаконними і спробував анулювати. Однак міністерство державних земель, інфраструктури, транспорту та туризму не зважило на настрої префектури й ухвалило продовжувати передислокацію бази. І уряд, і парламент підтримали це рішення.


Задля спокою громадян центральна влада провела експертизу, аби довести, що перенесення бази в Хеноко кораловим рифам не зашкодить. З представниками влади за цей час проводились постійні зустрічі й перемовини.

У грудні мешканцям Ґінована було повідомлено, що наступного року місту повернуть чотири — з 481 — гектари, зайнятих під аеродромом Футемми. Однак сторони все одно не дійшли компромісу. Влада префектури по-
обіцяла провести референдум серед мешканців Окінави за повне виведення бази з острова.


Логіка в аргументах очільників префектури є: південний острів — це лише 0,6% території Японії. Однак саме тут розміщено левову частку всіх військових сил США на японській території. Бази займають 18% острівних земель.


Тепер спір перемістився в суди. Спочатку уряд подав позов на владу Окінави через її протидію виконанню міжнародних домовленостей країни. А відтак префектура Окінави проголосувала за додатковий бюджет у 13 млн. єн (майже 100 тисяч доларів), які вирішено спрямувати на судові витрати під час зустрічного позову до уряду.


На початку нинішнього року мером Ґінована обрано Ацуші Сакіма, який підтримує уряд у питанні перенесення авіабази в Хеноко. З ним пов’язують продовження робіт. Та префектура — проти. Отже, на острові протистояння триватиме. А коли порозуміння немає на різних щаблях влади, як відомо, «говорити» починає вулиця.

Токіо.