Виповнюється 150 років від початку великого переселення селян із Чехії на Волинь, де вони, купивши недорого по державному пільгуванню землю, обробляли її, а заодно вкорінювали тут нові форми господарювання, побутовий стиль, культуру...
Як усе це відбувалося і який вплив мало на розвиток волинського краю аж понині, показали дві події: вихід у світ збірника історичних досліджень «Чехи на теренах Волині» та проведення у місті Дубно аналогічної за назвою Міжнародної науково-краєзнавчої конференції.
Наукові дослідження на конференції представили голова Товариства волинських чехів Чеської Республіки Дагмер Мартінкова, голова Чеської національної ради України Людмила Мухіна, голова товариства «Чеська беседа у Львові» Людмила Дейнека, заступник голови Житомирської спілки волинських чехів Інна Романова, голова Волинського обласного товариства чехів «Матіце Волинська» Світлана Кратофіл, голова Дубенського чеського товариства «Стромовка» Антоніна Пономаренко, загалом два десятки вітчизняних та зарубіжних дослідників історії.
Буквально за перших десять «переселенських» років тодішня Велика Волинь поповнилася 13 тисячами чехів, а до кінця ХІХ століття їх було вже понад 40 тисяч. Вони створювали власні поселення, селилися також і в українських громадах. Тому назви багатьох українських сіл містили слово «чеський»: Малин Чеський, Новостав Чеський, Гульча Чеська тощо. Як свідчать тогочасні джерела, прибульці були взірцевими землеробами. Чеські колонії можна було впізнати за великими мурованими будинками на 6 кімнат, що відзначалися специфічною архітектурою, винятковою чистотою і заможністю. Ці «старі» будівлі, до речі, багато де збереглися, як-от у Новинах Млинівського району. У селах обов’язково була школа-клуб, а неподалік зазвичай розташовувались хмелярні. Найбільшою і найкраще організованою сільською чеською колонією вважалася та, що у Вовковиях (нині Демидівського району Рівненщини), а серед міст чехи найбільше облюбували Дубно. Після Другої світової війни на міждержавному рівні була розроблена програма повернення чехів на батьківщину. Загалом у 1947 році ця операція тривала 109 днів, внаслідок чого повернулося на батьківську землю понад 33 тисячі осіб. Та чимало чехів залишилося на українській землі. Споріднені вони із нею й нині. Свято бережуть історію, культурні надбання, народні традиції, ремесла, дружбу між двома братніми народами, що й засвідчила проведена в Дубно наукова конференція.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Млинів
Рівненської області.

 

 

 

На знімку: перші чеські поселенці на Волині.

Фото з архіву.