Від 1 травня українці отримають підвищені пенсії та мінімальні зарплати. Однак шкода, що влада спромоглася накинути своїм громадянам всього лише по кілька гривень. Розщедрилися урядовці поки що аж на 6 відсотків. Тобто, мінімальна пенсія зросте трохи більше як на 55 гривень, а мінімальна зарплата — на 82. Загалом же соціальні стандарти цього року планують підвищити на 12%, у травні та в грудні. І це за прогнозу інфляції на рівні 12%.

Отож якщо нині мінімальна зарплата становить 1378 грн., то з 1 травня це буде 1460 грн. Аналогічні показники стосуються і прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У погодинному розмірі мінімальна зарплата збільшиться з 8,29 до 8,78 грн./год. Для дітей до 6 років прожитковий мінімум із 1167 грн. зросте до 1237, для дітей віком від 6 до 18 років — з 1455 до 1542 грн. Мінімальна пенсія збільшиться з 1074 грн. до 1138 грн.

Нагадаємо, що наступне поліпшення життя простих українців заплановане на 1 грудня. Так само — на 6 відсотків. А в Кабміні тим часом кажуть, що кошти на ці підвищення закладені в проекті державного бюджету на нинішній рік. Утім, хоча прем’єр стверджував, що ресурсів вистачить, і в Мінфіні, і в Мінекономрозвитку розповідають про плачевний стан української економіки.

Так, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко заявила, що відомство може погіршити прогноз зростання економіки України на 2016 рік. Серед причин чиновниця назвала складну ситуацію з транзитом, з ембарго та торговельну війну з Російською Федерацією. «Це погіршує наш баланс і наші показники», — сказала Юлія Клименко.

Прогноз із зростання ВВП України з 2% до 1% знизило і Міністерство фінансів. А глава відомства Наталія Яресько прогнозує зниження зборів до бюджету внаслідок падіння цін на товарну продукцію.

Тим часом експерти вважають, що запланованого підвищення пенсій та мінімальних зарплат катастрофічно мало. Судіть самі: з 2013 року інфляція становила понад 70%. 2014-го зарплати і пенсії були заморожені. В 2015 році підвищення соціальних стандартів було незначним.

«Лише в 2015-му ціни зросли мало не наполовину. Зрозуміло, що передбаченого на цей рік підвищення на 12 відсотків нікчемно мало. Купівельна спроможність українців упала вдвічі, а їм зараз пропонують надбавку в 80 гривень, за яку можна 10 хлібин купити. Якби влада справді прагнула підвищити благополуччя та купівельну спроможність громадян, ішлось би про підвищення соцстандартів як мінімум на третину», — така думка більшості експертів.

Тим паче що через інфляцію і девальвацію гривні бюджет зараз виконується досить легко і навіть, згідно із звітами уряду, перевиконується. Отож резерви для підвищення соцвиплат є.

Водночас уже з 1 квітня на українців чекає чергове зростання цін на комунальні послуги. А там — новий опалювальний сезон. Підвищення цін на газ. Неминуче зросте кількість тих, хто захоче скористатися субсидіями на комунальні послуги. Вже зараз, за даними Держкомстату, кількість сімей, що одержують субсидії, перевалила за 5,4 мільйона, тільки за перші два місяці нинішнього року субсидії стали отримувати ще 1,1 млн. сімей.

«Фактично 15 мільйонам українців бракує грошей на оплату «комуналки», після чергового підвищення тарифів їх стане ще більше. І подачка в 60—80 гривень до зарплат від Кабміну нікого не врятує», — зазначають експерти.

Ще одним безпрецедентним показником економісти називають те, що вперше в Україні середній розмір субсидії — 1 400 гривень — перевищив прожитковий мінімум.

Бідним українцям уже зараз доводиться позичати гроші навіть на купівлю продуктів. Якщо раніше 8% співвітчизників не вистачало грошей на їжу, то нові комунальні тарифи значно збільшать цей показник у нинішньому році.

Отже, ті кілька гривень, що їх накинуть до зарплат і пенсій найбільш малозабезпеченим співвітчизникам, видаються комічними стосовно нинішніх цін на товари та послуги. Дивно, як їм досі вдається виживати на знецінені виплати. І вже ніхто не сумнівається, що соціальні стандарти цього року не підвищаться. Номінальне збільшення відповідних виплат на 12% збігається з прогнозованою інфляцією. Тому їх одержувачі у кращому разі залишаться «на нулях».

А от як виживати українцям, маючи такі злиденні зарплати й пенсії, однозначної відповіді поки що немає. Можливо, потрібно якнайшвидше переглядати тарифи або... піднімати зарплати. Втім, враховуючи жорстку позицію МВФ щодо витрат бюджету, понад вже запланований рівень зарплати і пенсії уряд навряд чи наважиться підняти. Те саме стосується і тарифів.

Залишається радіти черговому підвищенню?

Підсумовував Віктор БОНДАР.