У країні стартувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання

 

Учора наші абітурієнти писали ЗНО з української мови й літератури, яке цього року поєднали з державною підсумковою атестацією у школі. Тестування із солов’їної — наймасовіше. ЗНО із цієї дисципліни обов’язкове для вступу до українських вишів, тож його складали майже 267 тис. абітурієнтів у 1100 пунктах тестування по всій країні. Процес забезпечували 43,5 тисячі вчителів. Ще один тест за принципом «два в одному» абітурієнти писатимуть наступного тижня — або з математики, або з історії, на вибір вступника.


«Тримай за мене кулачки!» — одинадцятикласниця Тетяна благально дивиться на схвильованого тата, який приїхав підтримати доньку.


У святково одягненій юрбі легко впізнати цьогорічних випускників: їх до пунктів тестування довозили здебільшого централізовано, у супроводі вчителів. 

 

 

Столичні абітурієнти, які мали пройти тестування у Введенській гімназії на Подолі, несподівано для себе зустріли в холі міністра освіти і науки Лілію Гриневич, яка побажала їм успішно подолати цей важливий етап свого життя.


Тест пишуть три години. Заздалегідь ніхто не знає, в яку аудиторію йому йти. В одному класі можуть розмістити не більш як 15 дітей. За партою сидять по одному, на ній — нічого зайвого. Лише ручки, зошит із завданнями, бланк для відповідей, сертифікат ЗНО та паспорт. З їстівного — вода у прозорій пляшці без етикетки. Навіть плитку шоколаду покласти в куточку не можна: траплялись випадки, коли винахідливі незнайки намагалися гарячою ручкою написати на ній шпаргалку — здається, цитати з Шевченка. З тих самих міркувань пляшка мінералки має бути без етикетки — щоб не спокушати інших поціновувачів класики розмістити там підказку. Мобільні телефони і взагалі будь-які гаджети — під особливо суворою забороною. Для тих, хто звик звіряти за ними час і не має годинника, викладач-інструктор періодично підходить до класної дошки і пише години та хвилини крейдою.


Для журналістів, які пам’ятають торішній скандал довкола колишнього керівництва Українського центру оцінювання якості освіти, коли Генпрокуратура і МВС виявили факти «домальовування» балів деяким абітурієнтам, міністр освіти пояснила: за сприяння USAІD в МОН і в УЦОЯО вжито заходів для запобігання таким зловживанням та забезпечення додаткового комплексного захисту бази даних.


Частину сертифікаційних робіт абітурієнтів перевіряють комп’ютери, а так звані відкриті завдання — екзаменатори з іншої області. Причому імена авторів робіт їм не відомі.


Свої оцінки з солов’їної учасники основної сесії тестування дізнаються наприкінці травня. А правильні відповіді на ЗНО з української мови й літератури оприлюднять на сайті УЦОЯО вже сьогодні, у п’ятницю.


Та найцікавішою і майже сенсаційною була інша новина: нині, за словами міністра, розглядається питання про продовження терміну дії сертифікату ЗНО до двох-трьох років. Як повідомила Лілія Гриневич, МОН і УЦОЯО домовилися щодо відповідного плану дій — «щоб ми змогли прийти до методики складання тестів, яка дасть змогу забезпечити таку тривалість дії сертифікату». Комусь і тут пощастить бути першим. Цілком можливо, що документ «тривалого зберігання» отримають вступники поточного року.

 

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич у столичній гімназії 107 «Введенськa», де відбулося ЗНО з української мови і літератури.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.