Учора Європарламент у рамках дебатів про стан демократії і прав людини в світі проголосував за резолюцію про становище кримських татар у Криму.


Євродепутати підтвердили «свою повну прихильність суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і її вільному і суверенному вибору йти європейським шляхом». Також Європарламент «рішуче засуджує рішення так званого Верховного суду Криму заборонити Меджліс кримських татар і вимагає його негайного скасування», зазначено в резолюції. Європейські депутати вважають, що це рішення є прямим і систематичним переслідуванням спільноти кримських татар, воно «політично мотивоване» і спрямоване на те, щоб «ще більше залякати їх законних представників», і закликали ЄС розширити санкційний список іменами людей, які причетні до заборони Меджлісу та утисків прав кримських татар. На думку Європарламенту, заборона Меджлісу є спробою вигнання кримських татар з території історичної батьківщини, повідомляє «Інтерфакс-Україна».


У резолюції засуджуються «серйозні порушення свободи висловлювань, організацій і мирних зборів, зокрема, під час традиційних пам’ятних заходів — як річниця депортації кримських татар тоталітарним режимом сталінського Радянського Союзу, і з нагоди заходів культурного характеру, що проводяться кримськими татарами».


Євродепутати також засудили порушення свободи преси в Криму і закликали «пролити світло на всі випадки тортур ув’язнених, незаконно заарештованих у Криму». Вони закликали виконавчі органи ЄС посилити тиск на Москву, щоб та відкрила міжнародним організаціям доступ у Крим для моніторингу ситуації з правами людини.