Нещодавно минула чергова річниця від дня смерті Мікеланджело Буонаротті, великого скульптора, живописця, архітектора й поета.
Мікеланджело народився 1475 р. у містечку Капрезе біля Флоренції. Вважають, що для розквіту мистецтва потрібні мир і благополуччя. Але його життя не було благополучним. Він часто переїжджав. Але саме в рідній Флоренції створив знамениту статую «Давид», яка, за словами Вазарі, «забрала славу у всіх статуй, сучасних і античних, грецьких і римських». У ній скульптор втілив героїчний порив і ідею громадянської доблесті, що відобразили боротьбу флорентійців проти тиранії Медічі.
У 1505 р. папа римський Юлій ІІ викликав Мікеланджело в Рим і доручив йому створення власної грандіозної гробниці. Історія взаємин художника і папи буяє гострими конфліктами. Обоє вони були вдачі крутої, і обоє необхідні один одному: художник папі — своїм генієм, папа художнику — своєю могутністю.
У 1508 р. папа доручив скульптору зайнятися живописом — розписати стелю Сікстинської капели у Ватикані. Жодному італійському живописцеві не доводилося до цього братися за такий розпис: майже шістсот квадратних метрів, і не на стіні, а на стелі. Чотири роки (1508 — 1512) працював майстер без помічників на високих підмостках, розписував стелю. Він вклав у ці фрески свої думки, таємні роздуми про людей і Всесвіт. Лежачи на лісах на спині, Мікеланджело писав усе сам, боячись що-небудь довірити учням. На стелі Сікстинської капели Мікеланджело створив образи, у яких і донині ми бачимо найвищий прояв людського генія й людського дерзання. «Я не переймаюся, — писав він у листі братові, — ні здоров’ям, ні земними почестями, живу в великих трудах і з тисячею підозр, я працюю через силу, більше, ніж будь-яка людина, яка коли-небудь існувала»...
У 1516 — 1534 рр. художник жив і працював у Флоренції. Бурхливі події трясли місто. Мікеланджело був патріотом і демократом. Він брав участь у битвах проти тиранії, завідував укріпленням міста, оточеного військами німецького імператора і папи.
У Римі минули останні 30 років його життя. На вівтарній стіні Сікстинської капели він створив фреску «Страшний суд» (1536 — 1541), що вражає трагічною силою образів. У цей період Мікеланджело всі свої помисли зосередив на вічних питаннях буття. Він знаходить себе в ліриці й архітектурі. Як архітектор, він ще в 1523 р. розробив проект бібліотеки у Флоренції й керував її будівництвом. Це перша публічна бібліотека в Західній Європі. До кінця життя він був найбагатшою людиною, проявляв щедрість, допомагав братам. Але собі він відмовляв у всьому й вів спосіб життя невибагливий. Ніколи не був одружений, не мав дітей і всі свої 89 років прожив самотнім, якщо не вважати учнів і друзів.
Помер Мікеланджело в 1564 р. Римляни хотіли поховати його у своєму місті, але агенти правителя Флоренції герцога Козімо Медічі викрали вночі тіло й під виглядом тюка з товаром доправили у Флоренцію. Прах його спочиває в церкві Санта Кроче, недалеко від могили Макіавеллі.