В Одеській облдержадміністрації слідчими Генеральної прокуратури спільно із співробітниками СБУ проведено обшуки в декількох кабінетах. Як повідомили в ГПУ, їх проведено в рамках кримінальної справи за фактами незаконного відшкодування ПДВ екс-Генконсулом Грузії Теймуразом Нішніанідзе у 2012—2013 роках.

 

Нині Т. Нішніанідзе працює позаштатним радником голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі й очолює благодійний фонд «На благо Одеси».


«За результатами проведених обшуків вилучено чорнову документацію, що свідчить про можливе проведення незаконних фінансових операцій» — повідомляє Генпрокуратура про результати обшуків.


Голова Одеської ОДА назвав обшуки політичною провокацією. «Я говорив з Генеральним прокурором, і зажадав від нього негайно відкликати цю шваль звідси», — зазначив Міхеїл Саакашвілі. Цікаво, чи відповість екс-президент за подібну брутальність.  Потім очільник області силою прорвався в кабінет, де тривали слідчі дії.


Своєю чергою Генпрокурор Юрій Луценко також прокоментував подію, відзначивши, що слідчі дії в Одесі відбувалися на законних підставах, політичну складову виключено.
Генеральний прокурор повідомив, що слідчі дії відбулися за запитами народних депутатів щодо перевірки діяльності низки благодійних фондів, зокрема й фонду «На благо Одеси».

Одеська область.


***


У прес-службі ГПУ повідомили «Голосу України», що слідчі дії в Одесі відбуваються у рамках декількох кримінальних проваджень. «Одне з них відкрито за фактом незаконного відшкодування податку на додану вартість посадовим особам Генконсульства Грузії в 2012—2013 роках. 26 травня на офіційному сайті ГПУ громадськість повідомлено про перебіг цих подій», — зазначили в прес-службі силового відомства.

 


На знімку: М. Саакашвілі із силовиками.


Фото Романа БОЧКАЛА.

 

Фонд «На благо Одеси» потрапив під увагу правоохоронців через те, що екс-Генконсул Грузії в Україні Теймураз Нішніанідзе отримав відшкодування ПДВ на суму майже 20 мільйонів гривень. Під час обшуків було вилучено достатньо інформації, яку буде використано слідчими СБУ та ГПУ в рамках вищезазначеної справи, а також при розгляді справ про неправомірні дії посадовців у нинішній час. Генпрокурор України зазначив, що при проведенні слідчих дій з боку правоохоронних та наглядових органів незаконних дій не здійснювалося. Обшуки проводилися на законних підставах. До самого голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі запитань у слідчих не було. Вищезазначені слідчі дії в Одесі не мали жодної політичної складової.


За інформацією офіційного сайту ГПУ.