Вечірнє засідання 2 червня

 

Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій. Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, що разом зі звільненням від оподаткування пенсій працюючих та непрацюючих пенсіонерів, до законопроекту включено норму, яка передбачає оподаткування надвисоких пенсій, які становлять понад 10 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 10 тисяч 740 гривень). Щоправда, під час обговорення в комітеті одна поправка передбачала оподаткування таких пенсій за ставкою 80 відсотків, а інша — 18 відсотків, тож остаточно з цього питання мала визначитися сесійна зала.

 

Коментуючи пропозицію Наталії Королевської (Опозиційний блок) щодо компенсації вже сплаченого податку на пенсії, Ніна Южаніна зауважила, що закон не може мати зворотної сили, тому «пенсіонери, з яких утримувався прибутковий податок, не зможуть отримати сплачені суми ні за минулий рік, ні за п’ять місяців цього року». А відповідаючи на заяву представниці Опозиційного блоку про неприпустимість запровадження нових норм, які передбачають оподаткування пенсій, голова комітету підкреслила, що насправді оподаткуванням надвисоких пенсій встановлюється соціально справедлива норма, адже пенсійними внесками забезпечено тільки пенсії, які не перевищують 10 тисяч гривень. «Тому пенсії понад 10 тисяч 740 гривень, очевидно, нормально оподатковувати як мінімум за базовою ставкою 18 відсотків», — сказала вона та зауважила, що загалом на комітеті пропонувалося оподатковувати надвисокі пенсії за ставкою у 80 відсотків.

Під час обговорення народний депутат Тетяна Острікова («Самопоміч») наголосила, що пенсія — це вид соціального забезпечення, який гарантований Конституцією. Та оскільки у нас діє не накопичувальна, а солідарна система, і всі сплачують єдиний соціальний внесок, який іде в один «котел», то буде справедливо оподатковувати надвисокі пенсії, які не забезпечені сплаченим єдиним соціальним внеском.

Зрештою, народні депутати проголосували за скасування оподаткування пенсій та підтримали поправку про запровадження 18 відсотків податку на пенсії, які перевищують 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (№4437). Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наголосив на важливості розгляду цього законопроекту для формування державної політики в 30-ті роковини після аварії на Чорнобильській станції. «За 30 років природа взяла гору і зона відчуження стала набагато безпечнішою, бо рівень радіації зменшився у 10 тисяч разів порівняно з днями, коли відбулася аварія», — сказав він та підкреслив, що настав час провести значне реформування зони відчуження. Наприклад, після зупинки Чорнобильської станції магістральні електромережі високої напруги вже не використовуються за призначенням, однак держава витрачає кошти на їхнє належне утримання. Одним з варіантів використання електромереж могла б стати сонячна енергетика, яка має там перспективи, однак відсутність прав розпорядження землею в зоні відчуження сьогодні не дозволяє будувати такі сонячні електростанції. Тож цим законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів України, які, зокрема, спрямовані на врегулювання повноважень Кабінету Міністрів у сфері розпорядження землями державної власності в зоні відчуження та видачі дозволів на спеціальне водокористування водних об’єктів. Також цими змінами врегульовуються питання, пов’язані з проведенням на забруднених територіях наукових досліджень. «Чинним законодавством передбачено, що використання наукових досліджень, які отримані нами під час роботи в зоні відчуження, вимагають спеціального дозволу Кабінету Міністрів, але за 25 років незалежної України не було жодного такого звернення і уряд не надавав жодного такого дозволу. Тим часом на світовому ринку науки досвіду українських вчених потребують не тільки наші сусіди, але й далеке зарубіжжя, наприклад, Японія хоче отримати доступ до наших досліджень», — сказав міністр.

Крім того, найближчим часом перед нами стоятимуть питання, що робити з четвертим енергоблоком, як його демонтовувати та як виймати залишки палива. «Тут ми можемо як скористатися світовим досвідом, так і поділитися своїм, і цей законопроект дає нам таку можливість», — наголосив О. Семерак та додав, що пропоновані зміни також врегульовують питання створення біосферного заповідника в зоні відчуження.

Голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Іван Рибак нагадав, що 26 квітня цього року Президент підписав указ про створення на території Чорнобильської зони біосферного заповідника, і якраз цей законопроект дасть правові інструменти для його роботи.

Верховна Рада включила ПАТ «Укрзалізниця» до переліку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

Наприкінці засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій підкреслив, що в четвер залишилося одне важливе питання, по якому не вдалося прийняти рішення — це питання захисту української музики в українському телерадіоефірі. У зв’язку з цим він закликав усі фракції та профільний комітет невідкладно узгодити цей законопроект, щоб його можна було ухвалити вже наступного тижня.

«Як Голова Верховної Ради докладу всіх зусиль, щоб ми змогли вийти на об’єднуючий законопроект, який буде підтриманий в нашому залі, і ми захистимо українську мову і українську пісню. Я впевнений, що український парламент прийме це відповідальне і важливе для України рішення», — наголосив А. Парубій.