Нині коридорами Глибоцького ліцею замість звичного «добрий день» частенько лунає «хеллоу» або «гуд монінг». Це вітаються учні та педагоги з волонтером Корпусу Миру США в Україні Олександрою Холтцер.
Міс Олександра, або Олександра Нілівна (на знімку) — так відрекомендувалася американка, прибувши до селища Глибоки Чернівецької області зі штату Нью-Йорк. За освітою вона історик, навчалася в університеті Бостона. Розповіла, що завжди хотіла працювати в Корпусі Миру, як і її батько. Власне, росла, займаючись волонтерством. Любить подорожувати, долати труднощі, які виникають, коли починаєш вивчати незнайому країну, мову і культуру.
Коли Олександра Холтцер подала заявку, ще не знала, в яку країну її направлять. Однак на пропозицію їхати до України погодилася з легкістю, оскільки її прабабуся була українкою. Спочатку три місяці мешкала у Чернігові, де вивчала українську. Зізналася, що наша мова дається їй нелегко — складна абетка. Однак вже знає чимало виразів. До прикладу: «У Глибоці у мене гарна квартира. А люди ставляться привітно».
Селище міс Олександрі сподобалося ще й тим, що розташоване неподалік обласного центру, воно спокійне й тихе. Привабила також наша кухня, а найбільше — вареники.
Протягом двох років американка житиме і працюватиме пліч-о-пліч з глибочанами, обмінюючись досвідом та, сподіваємося, започатковуючи відносини, які триватимуть й опісля. Основна мета співпраці — дати можливість учням, педагогам почути живу англійську в спілкуванні, щоб підвищити рівень власної освіченості та відшліфувати правильність вимови. Погодьтеся, що вчити іноземну з підручника — це одне, а чути її в розмові — зовсім інше.
Міс Олександра  працює разом із педагогами, спільно визначаючи зароблену за урок оцінку. Також проводить позакласні заходи — гуртки. Планує організовувати семінари, тренінги для вчителів району й області.
Фото Петра МИТРАНЮКА.
ДО РЕЧІ
Корпус Миру — урядове агентство США, започатковане 1960 року за закликом сенатора Джона Кеннеді до студентів Мічиганського університету служити своїй країні та сприяти зміцненню миру у світі. Конгрес США 22 вересня 1961 року ухвалив закон про Корпус Миру.
Корпус Миру США в Україні засновано 1992 року, коли тодішні президент України Леонід Кравчук та президент США Джордж Буш підписали двосторонню угоду.