Меморандум про підтримку десятирічного мораторію на експорт лісу-кругляка підписали на Тернопільщині представники влади, бізнесу та об’єднаної територіальної громади. Зустріч відбулася у селі Байківці Тернопільського району на базі деревообробного підприємства «Мост-Україна». Її учасники зійшлися на тому, що в жодному разі не можна скасовувати ухвалений торік закон про заборону вивезення круглого лісу з України. Це призведе до втрати робочих місць і зменшення надходжень до бюджету.

 

Як відомо, Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді скасувати заборону на експорт необробленої сировини і врегулювати ринок шляхом продажу її через аукціон. У пояснювальній записці до урядового законопроекту зазначається, що мораторій суперечить зобов’язанням України про асоціацію з ЄС та умовам надання фінансової допомоги. Проте представники деревообробної галузі, які прибули на Тернопільщину з Києва та інших областей, вважають, що експортувати треба не сировину, а готову продукцію. Адже саме завдяки цьому створюються робочі місця, наповнюється бюджет.

Приміром, товариство «Мост-Україна», яке працює на території Байковецької територіальної громади, сплачує щороку два мільйони гривень податків. Деревообробників підтримує місцева влада. За словами голови облдержадміністрації Степана Барни, влада спільно з представниками бізнесу робитиме все, щоб сировину, і не лише ліс, не вивозити з України, а переробляти в нашій країні, створюючи додаткову вартість. Якщо експортувати, то готову продукцію.

Він також пообіцяв провести інвентаризацію підприємств, які займаються переробкою лісу, адже не є таємницею, що деякі з них працюють у «тіні».

Тернопільська область.