Учора столичний Національний театр імені Івана Франка відкрив свій 97-й театральний сезон. За давньою традицією, сезон починається з вистави за творами того, чиє ім’я носить театр. Отже, було показано «Перехресні стежки» (постановка Дмитра Чирип’юка за повістю І. Франка).

 

Узагалі ж, нинішній рік для головної драматичної сцени України є роком двох ювілярів — самого Франка та Богдана Ступки. 26 вересня обидві події відзначатимуться одночасно: опівдні на Байковому кладовищі відкриють пам’ятник Богдану Ступці, а ввечері в театрі — урочистості до 160-ліття від дня народження Каменяра. Обидва ювілеї також знайдуть відбиток у репертуарі нового сезону. Зокрема, 5 жовтня відбудеться прем’єра проекту «Крила. Вечір з Богданом» — до 75-річчя від дня народження видатного митця. А на честь Івана Франка театр зробить виставу за п’єсою Тетяни Іващенко «Таїна буття» (режисер — Андрій Май, художній керівник постановки — Станіслав Мойсеєв).


З-поміж інших довгоочікуваних новинок франківців — прем’єра вистави «Три товариші» за романом Е.-М. Ремарка (постановник Юрій Одинокий, а в одній із ключових ролей — актор Євген Нищук). Ця прем’єра планується на початок листопада. На Камерній сцені театру розпочалися репетиції вистави за п’єсою відомого сучасного німецькомовного автора Лукаса Берфуса «Алісина подорож до Швейцарії» (режисер Станіслав Мойсеєв). А на великій сцені режисер Петро Ільченко покаже «Скупого» за Мольєром. Для багатьох глядачів новинкою буде й яскрава вистава «Незрівнянна» з Наталею Сумською в головній ролі — цю постановку Анатолій Хостікоєв здійснив практично в самому кінці минулого сезону, й бачили її далеко не всі.


Вл. інф.

 

Наталя Фесуненко та Олександр Форманчук у виставі «Перехресні стежки».


Фото Георгія Лук’янчука.