Вечірнє засідання 18 жовтня


У Верховній Раді тривав «військовий день» — народні депутати продовжили розгляд питань національної безпеки та оборони. Парламент прийняв низку законопроектів, які поліпшують соціальне становище військовослужбовців та членів їх родин. Зокрема, в цілому прийнято проект закону «Про внесення змін про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» (№ 3252). Законодавчим актом передбачено право на призначення дострокової пенсії після досягнення чоловіками — 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок таким категоріям громадян:


— військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, в антитерористичній операції в районах її проведення, а також ті, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини;


— дружини чи чоловіки (якщо вони не взяли повторний шлюб), і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення із служби внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час участі в АТО;


— особи, яким надано статус учасника бойових дій з числа резервістів і військовозобов’язаних, їх дружини чи чоловіки, якщо вони не взяли повторний шлюб, та їх батьки.


Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі врегулювати соціальну справедливість щодо нинішніх захисників Вітчизни, учасників АТО. Співавтор законопроекту Юрій Шухевич зауважив, що нині всі учасники бойових дій у різних гарячих точках планети — Югославії, Іраку, інших — мають право дострокового виходу на пенсію, тоді як учасники АТО позбавлені цього. За його словами, на реалізацію цього закону буде необхідно майже п’ять мільйонів гривень, і ці видатки розпочнуться тільки з 2025 року, коли оформлятимуть пенсію громадяни 1970 року народження. Депутат Юрій Левченко закликав поширити дію цього закону лише на тих учасників АТО, котрі безпосередньо брали участь у бойових діях, а не на «туристів до зони АТО» — суддів, прокурорів, податківців, міліціонерів. «Досі поширений так званий туризм в АТО — коли приїжджав начальницький склад, трошки посиділи дуже далеко від передової, отримали відповідну довідку і є, вважаються учасниками АТО». У свою чергу, голова Комітету з питань соціальної політики Людмила Денісова зауважила, що довідки про те, що громадянин є учасником АТО, видаються тільки в тому випадку, коли він був учасником бойових дій в районах, де відбувалась антитерористична операція. «А якщо є докази, що окремим громадянам надаються довідки, що вони були учасниками АТО, але вони не були учасниками бойових дій, то треба доводити і позбавляти таких довідок», — наголосила Л. Денісова.


У цілому також ухвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (№ 1448), яким передбачено звільнити з військової служби під час дії особливого періоду військовослужбовців (матір чи батька), які мають на утриманні дітей-інвалідів І чи ІІ групи віком до 23 років. А прийнятим у цілому проектом закону «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку)» — № 2210а — передбачено відновити військову підготовку офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку — для всіх громадян України, котрі здобувають вищу освіту у вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладах України й придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.


Водночас парламентарії на пропозицію Президента відхилили проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення окремих положень)» — №4689 — та повернули на доопрацювання законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей» (№2406) із пропозиціями Президента України, яким пропонувалося вдвічі збільшити грошове утримання військових-контрактників.


У цілому також прийнято проекти законів «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (№ 2290а) щодо здійснення державної охорони під час перебування на території України глав іноземних держав, парламентів та урядів, керівників міжнародних організацій та інших посадових осіб міжнародних організацій.


Потім народні депутати розглянули питання будівництва та житлово-комунального господарства, прийнявши за основу законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» (№ 3696), «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)» — № 4550, «Про комерційний облік комунальних послуг» (№ 4901).
Подальший розгляд питань будівництва та житлово-комунального господарства вирішено продовжити наступного пленарного тижня.