У Берліні, просто неба, на площі перед головним вокзалом сьогодні відкриють фотовиставку «Dіsplaced. 12 storіes from Ukraіne» («Переселенці. 12 історій з України»). Портрети, відзняті українським фотографом Сергієм Сарахановим, супроводжуються історіями вимушених утікачів із Донбасу та анексованого Росією Криму. Вони, потрапивши в екстремальні ситуації, знайшли в собі сили, щоб почати життя з нуля.

 

Унікальний проект, що його започаткував уряд Великої Британії через посольство та Британську раду в Україні торік, має на меті показати конфлікт на Донбасі через історії реальних людей і привернути увагу європейців до подій на сході країни.


Фотовиставка, котра розповідає про українських вимушених переселенців, — друга частина запланованого європейського туру. Вона вже демонструвалася у Лондоні та Брюсселі, попереду, крім Берліна, — Рим, Гаага, Париж. У березні 2017 експозиція повернеться до Києва. Нинішній показ організувала канадська неурядова організація Stabіlіzatіon Support Servіces, що працює в Україні з минулого року.


Також активну участь у підготовці виставки для демонстрації взяли участь волонтери — представники української громади в Берліні. Вони також чергуватимуть упродовж дня з тим, щоб за потреби відповідати на запитання відвідувачів. Це допоможе їм зрозуміти, що на сході Європи триває реальна війна. Адже далеко не всі знають, що понад 1 млн. 700 тисяч громадян України змушені були залишити свої домівки, мігрувавши в інші регіони країни. А фотовиставка з історіями цих людей дасть змогу дізнатися, як розв’язується проблема, як удається переселенцям вижити і не втратити себе. Також волонтери роздаватимуть відвідувачам листівки, на яких вони зможуть написати свої побажання і враження. Фотовиставка триватиме до 14 листопада.

Берлін.