21 жовтня 2016 року набрала чинності постанова уряду, якою затверджено порядок надання грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для сімей військовослужбовців, які загинули в АТО, а також для інвалідів І—ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у бойових діях та потребують поліпшення житлових умов. Для реалізації зазначеного порядку в проекті держбюджету на 2017 рік закладено майже 330 млн. грн. «Голос України» з’ясував основні моменти, які необхідно знати, щоб отримати компенсацію.


Держава заплатить не всім учасникам антитерористичної операції, а лише тим, які отримали інвалідність І та ІІ груп, та сім’ям загиблих в АТО військовослужбовців. Умовою державної підтримки є перебування зазначених осіб на квартирному обліку (щодо необхідності поліпшення житлових умов).


Для довідки. Такими, що потребують поліпшення житлових умов, визнаються громадяни:


1) забезпечені житловою площею нижче за встановлений рівень;


2) які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;


3) які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;


4) які проживають за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму житлового приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів;


5) які проживають тривалий час за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;


6) які проживають у гуртожитках.


Заяву про призначення грошової компенсації заявник подає до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. Працівники органів соцзахисту проводять обстеження матеріально-побутових умов заявника, після чого на розгляд спеціально створеної комісії вноситься подання про призначення чи відмову у виплаті грошової компенсації. Розмір останньої визначається залежно від кількості членів сім’ї заявника, вартості одного квадратного метра житлової площі в конкретній місцевості, витрат, пов’язаних із оформленням права власності, тощо.


Після отримання позитивного рішення про призначення грошової компенсації особа звертається до Ощадбанку із заявою про відкриття спеціального рахунка, на який згодом орган соціального захисту населення перераховує кошти.


Призначена компенсація може бути витрачена лише на поліпшення житлових умов. Це означає, що протягом року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в Ощадбанку члени сімей загиблих військовослужбовців та інваліди можуть самостійно використати призначену їм грошову компенсацію на придбання житла і в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку, і шляхом інвестування в об’єкти житлового будівництва в будь-якому населеному пункті на території України.


На витрачання коштів — лише рік


Для того щоб унеможливити купівлю чогось іншого, аніж квадратні метри, уряд подбав про створення дещо забюрократизованої процедури розпорядження компенсацією. Для переказу коштів із спеціального рахунка особа подає до Ощадбанку заяву про переказ коштів на придбання житла або на інвестування його будівництва, до якої долучається платіжне доручення на переказ коштів в оплату по договору купівлі-продажу житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному та вторинному ринках, у разі інвестування в об’єкти житлового будівництва — інвестиційний договір, а також письмову згоду органу соціального захисту населення на перерахування коштів із спеціального рахунка як оплату за договором.


Якщо заявник протягом року з дня зарахування коштів на його спеціальний рахунок в Ощадбанку не уклав договір і не здійснив переказ коштів на придбання житла, банк самостійно повертає кошти із спеціального рахунка заявника на рахунок органу соціального захисту населення.


Не вистачить — доплачуй, а залишок — повертай


У разі коли, наприклад, ціна квартири перевищує суму коштів грошової компенсації на спеціальному рахунку заявника, Ощадбанк переказує кошти із спеціального рахунка заявника за договором лише після надходження на спеціальний рахунок додаткових коштів у сумі, якої не вистачало для його виконання.


У будь-якому разі Ощадбанк може переказувати суму лише у повному обсязі, визначену в договорі, і не має права переказувати її частинами.


У разі укладення договору на суму, меншу, ніж сума коштів грошової компенсації на спеціальному рахунку заявника, Ощадбанк повертає залишки коштів грошової компенсації на рахунок органу соціального захисту населення.


Протягом 30 календарних днів з дня закінчення строку дії договору заявник подає до органу соціального захисту населення інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстровані права на житло. У разі неподання заявником інформаційної довідки протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії договору, орган соціального захисту населення вправі вимагати від заявника повернення коштів грошової компенсації до бюджету.


Отже, в бюджеті закладені кошти на поліпшення житлових умов бійців, які отримали інвалідність в АТО, а також членів сімей загиблих військовослужбовців, тому необхідно поспішати реалізовувати своє право на отримання компенсації за житло.