Парламентська хроніка

Ранкове засідання 17 листопада


Верховна Рада прийняла за основу законопроекти щодо запобіганню та протидії домашньому насильству, які приводять вітчизняне законодавство у відповідність до європейських стандартів. Як свідчить статистика, 95 відсотків шлюбів розриваються саме через домашнє насильство. «Потрібно політику домашніх зачинених дверей зробити державною політикою», — сказала, представляючи законопроект, народний депутат Ірина Луценко. У законопроекті замість каральних санкцій запроваджуються превентивні механізми захисту родин.


Над законопроектом працювало понад 20 громадських організацій, його підтримала і Всеукраїнська рада церков, але із застереженнями. За наполяганням громадськості із законопроекту вилучено терміни «ґендерний» та «сексуальна орієнтація», виходячи із традицій українського народу та християнських цінностей.


Законопроектом № 5294 пропонується визначити основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. Для доопрацювання законопроекту до другого читання у профільному комітеті вирішено створити робочу групу. 25 листопада в Україні та у всьому світі стартує десятиденна акція «Стоп насильству над жінками».


За основу також прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» (№ 4952), яким пропонується внести зміни до низки статей Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, пропонується не обмежувати додаткові обтяжуючі обставини для кривдника фактом шлюбу — враховуватиметься також, якщо пара перебуває у громадянському шлюбі, є екс-подружжям або тільки зустрічається. До пом’якшуючих обставин пропонується віднести застосування сили особою, що сама була жертвою кривдника. Передбачається також позбавити злочинця права спілкуватися з дитиною, яку він скривдив, або в її присутності вчинив насильство. На винесення вироку матимуть вплив факти переслідування жертв — як фізичного, так і за допомогою телефонних дзвінків, есемесок, листів.


Водночас парламент не ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами — знову-таки через наявність у Конвенції норм про «ґендер» і «сексуальну орієнтацію», які викликають заперечення у багатьох віруючих людей. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала не спекулювати на цій темі, наголосивши, що термін «ґендер» означає рівність усіх статей, а не йдеться про сексуальні меншини. Законопроект відправлено на повторне перше читання.


На початку пленарного засідання фракція «Самопоміч» заявила, що не братиме участі в голосуваннях, доки не буде розглянуто питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вадима Новинського. Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав слово для виступу голові Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгору Соболєву, котрий заявив, що затягування з рішенням парламенту про притягнення до кримінальної відповідальності В. Новинського є «неприйнятним і ганебним». Є. Соболєв продемонстрував листа із підписами депутатів за відставку Генерального прокурора України Юрія Луценка і закликав депутатів, хто невдоволений його роботою, ставити свої підписи під цим листом, нагадавши, що перед виборами всі партії обіцяли скасувати депутатську недоторканність. Олег Барна (фракція Блоку Петра Порошенка) також закликав не зволікати із голосуванням за зняття депутатської недоторканності.


Верховна Рада України не змогла ухвалити за основу урядовий проект закону про енергетичну ефективність будівель  (№ 4941) — «за» проголосували 186 депутатів за необхідних як мінімум 226. Законопроект відправлено на повторне перше читання до профільного комітету.


Законопроект передбачає проведення обов’язкової сертифікації енергетичної ефективності для об’єктів будівництва та існуючих будівель. Як переконував віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, проведення енергоаудиту дає можливість рухатися вперед і у майбутньому дозволить зекономити кошти, а також продовжити в наступному році програму теплих кредитів та переговори з міжнародними партнерами щодо фінансової допомоги на програми енергоефективності.


Водночас депутати найбільше заперечували проти норми законопроекту про те, що кожен власник повинен за власний кошт отримувати сертифікат про енергоефективність і не зможе продати чи купити квартиру або будинок без такого сертифіката. Олексій Рябчин («Батьківщина») звернув увагу на те, що у проекті Держбюджету-2017 закладено тільки 800 мільйонів гривень на енергоефективність, а 50 мільярдів гривень — на субсидії, тоді як повинно бути навпаки. На думку депутата, у період «шокових» платіжок за комунальні послуги покласти на людей ще й обов’язкові сертифікати енергоефективності будівель є неприпустимим. Наталія Королевська (Опоблок) також назвала несвоєчасним розгляд законопроекту. За її словами, влада насамперед зобов’язана пояснити громадянам, що відбувається із тарифами і прийняти рішення про зменшення тарифів та про підвищення соціальних стандартів. Водночас Вікторія Сюмар («Народний фронт») висловила думку, що закон про енергоефективність будівель потрібно було приймати ще півроку тому, до початку опалювального сезону. Однак вона також вважає, що не люди повинні платити за обстеження своїх будинків на енергоефективність, а необхідно розробити державну програму енергоефективності.


Верховна Рада також прийняла в цілому внесений урядом проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (№ 5333) — 227 «за», який передбачає фінансову підтримку телерадіокомпаній, які функціонували на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, зокрема, Товариства з обмеженою відповідальністю «Телевізійна компанія «АТЛАНТ-СВ» для телеканала з логотипом «ATR Т», на оплату послуг супутникового зв’язку та частини заборгованості за такі послуги, що утворилася з лютого 2014 року, оренду та придбання телевізійного обладнання, оренду приміщень, оплату послуг з використання та придбання об’єктів авторського права за рахунок коштів державного бюджету. Нині цей телеканал працює в онлайн-режимі.


Як зауважив лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, телеканал «ATR Т» — це єдиний канал, який на весь світ, в режимі онлайн, розповідає про російську агресію проти України. У бюджеті минулого року на діяльність телеканала були передбачені кошти. Цього року каналу необхідно покрити супутникове мовлення трьома мовами — українською, кримськотатарською та російською, а також покрити оренду приміщень. «Ми в Крим не можемо доставити ліки, ми не можемо допомогти людям, то давайте дамо їм слово, через телевізійний канал «ATR», — закликав Р. Чубаров.


Потім парламент перейшов до розгляду блоку питань транспорту та дорожнього будівництва. У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» (№ 4014а). Документом передбачено щорічно передбачати у Державному бюджеті України видатки на фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг загального користування. Найбільше зауважень у депутатів викликала пропозиція про запровадження платних доріг. Ухвалено в цілому також проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі (№ 4015а).


Депутати вітали з днем народження своїх колег Михайла Бондара, Олену Кондратюк і Михайла Ланьо.

 

Тенденції

 

Щороку правоохоронними органами реєструються випадки насильства щодо 110—150 тисяч жінок і дітей, три мільйони дітей стають свідками або жертвами насильства, 80 відсотків безхатченків втекли із дому через насильство у сім’ї.

 

Факт

164 тисячі українських сімей скористалися програмою «теплих кредитів».

 

Оксана Продан, Євген Рибчинський.

 

Володимир Литвин, Андрій Деркач.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.