На цьому наголосив Герой України, народний депутат першого скликання Левко Лук’яненко під час політичних дебатів, присвячених 25-й річниці всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року.


За його словами, на початку 90-х українська влада зробила два вирішальні кроки на шляху до незалежності нашої країни. Перший — 16 липня 1990 року, проголосивши Декларацію про державний суверенітет. «Це була програма будівництва незалежної країни, яку схвалив вищий законодавчий орган», — зазначив Л. Лук’яненко. Ця програма, вважає він, ґрунтовно окреслювала шлях до незалежності. Події, які потім розвивалися, власне, ДКНС, тільки прискорили цей рух. Однак і без таких каталізаторів, на думку політика, наша країна, можливо, трохи пізніше, та все одно досягла б поставленої мети.


«Не можна казати, що свобода впала з неба, що нам просто пощастило, — сказав Л. Лук’яненко. — Ми весь час боролися за це і поклали дуже багато жертв. Мирним способом нам вдалося здобути незалежність на тій крові, яку проливали раніше».

 

Другим важливим кроком стало проголошення незалежності. Ухваливши це доленосне рішення, парламент опинився перед необхідністю вирішувати низку інших важливих питань. Так, варто було визначитися, чи розпускати старий склад Верховної Ради. Тоді майже третину парламенту становила Народна Рада, в межах якої функціонувала група «За незалежність» — найбільш радикальна, куди входили члени Гельсінської спілки. «Ми виступали за те, щоб сформувати новий склад законодавчого органу, — наголосив Л. Лук’яненко, — а опоненти апелювали до того, що саме ця Верховна Рада проголосувала за незалежність». Те, що перевиборів на початку 1992 року не було, свідчить про складність процесу, який відбувався всередині парламенту, зазначив він.


Референдум, за словами парламентарія, необхідно було провести для того, щоб виконати два надскладні завдання: утвердити незалежність нашої держави і реформувати її економіку.


Вчорашні політичні дебати проходили за сприяння програми USAІD РАДА: відповідальність, підзвітність, демократична парламентське представництво. Організатором заходу виступила Асоціація народних депутатів. Як зауважив віце-президент асоціації Володимир Крижанівський, такі зустрічі складають цикл політичних діалогів, приурочених річницям визначних дат, які цьогоріч відзначає наша держава. Мовляв, сучасникам необхідно робити деякі висновки через призму часу.


«Усі, хто зібрався за дискусійним столом, на початку 90-х представляли в парламенті різні політичні сили, — зауважив ще один з учасників заходу, колишній Голова Верховної Ради Олександр Мороз. — Тепер ми збираємося як близькі люди і розуміємо, що разом ми робили хорошу справу».

 

Народний депутат першого скликання Віталій Мельничук, народний депутат першого та другого скликань Левко Лук’яненко.

 

Голова Верховної Ради України другого та п’ятого скликань Олександр Мороз, народний депутат першого скликання Федір Панасюк.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.