На Волині між виконавчою і представницькою гілками обласної влади тліє конфлікт, готовий перерости у відкриту війну. Окремі фрагменти цього протистояння спостерігалися й раніше, коли керівник ОДА намагався втрутитися в питання, які б мала вирішувати обласна рада, були й інші тертя, від яких допоки йшов лише дим, але не сипалися іскри. Та ось і до них, здається, час доходить. На позачергову 9-ту сесію обласної ради, яка відбулася 1 грудня, не з’явився голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, хоча він є депутатом. Більше того, в залі не було жодного заступника голови ОДА і навіть чиновників значно нижчого рангу. Як це можна оцінити? Здавалося б, у голови ОДА є пояснення: цього ж дня в Луцьку відбувався регіональний бізнес-форум «Україна — країна підприємців» і Володимир Петрович брав у ньому участь.


І реакція на такий демарш не забарилася. Депутат обласної ради Володимир Кучер озвучив запит до голови ОДА, щоб той на наступній сесії відзвітував перед обласною радою про виконання делегованих повноважень. Депутати підтримали цей запит. Водночас вони пригадали, що за час свого перебування на посаді з липня 2014 року Володимир Гунчик жодного разу не звітував перед облрадою, і цим грубо порушив Закон «Про місцеве самоврядування України». Адже стаття 72 цього закону передбачає, що ОДА є органом влади, підзвітним та підконтрольним обласній раді у виконанні програм соціально-економічного і культурного розвитку, а також у частині повноважень, делегованих їй радою.


— Використання адміністрацією коштів, виділених обласною радою, — на мінімумі, — констатував ситуацію в регіоні голова облради Ігор Палиця. — До прикладу, в червні ми понад п’ять мільйонів гривень спрямували з обласного бюджету, щоб обладнати 72 внутрішні шкільні туалети, щоб діти в мороз та дощ не виходили на вулицю. А використано лише мільйон гривень за співфінансування ще майже п’яти мільйонів із районних бюджетів. Побудовано тільки 11 санітарних кімнат, бо відділи освіти райдержадміністрацій ігнорують ці питання. Ми виділяли кошти і на шкільні автобуси. Однак із 34 передбачених машин, поставили лише п’ять. Ці кошти можна було також освоїти на будівництві перинатального центру або на інші потреби на користь людям.


Ігор Палиця доручив виконавчому апарату обласної ради при формуванні порядку денного на чергову сесію внести питання про звіт голови ОДА стосовно освоєння коштів обласного бюджету на виконання регіональних цільових програм та коштів, що виділялися на будівництво об’єктів соціальної сфери на умовах співфінансування, включаючи кошти, передані обласному бюджету з інших місцевих бюджетів. Відповідне протокольне доручення підтримали 44 депутати з 53 присутніх у залі. Голова обласної ради також попередив, що в разі, якщо дві третини депутатського корпусу обласної ради не підтримає звіт голови ОДА своїм голосуванням, то рада ініціюватиме перед Президентом відставку керівного складу виконавчої влади області та в райдержадміністраціях.


Тим часом на офіційному сайті обласної ради оприлюднено  проект рішення «Про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Гунчака В.П.», який розглядатиметься 21 грудня на черговій сесії обласної ради. У проекті пропонується не тільки заслухати звіт про виконання обласного бюджету розвитку, а й надати оцінку роботі очільника облдержадміністрації та ОДА загалом. Також ідеться про вимогу до Володимира Гунчака розглянути доцільність перебування на займаних посадах заступників голови ОДА та керівників структурних підрозділів ОДА, які відповідальні за провальне освоєння коштів обласного бюджету в 2016 році.
— Цей звіт не буде формальним, — пообіцяв Ігор Палиця.


На сесії розглядали ще зо два десятки питань. Зокрема, йшлося про незадовільний стан міжнародного пункту пропуску «Устилуг», значні кошти на реконструкцію якого свого часу виділялися Євросоюзом, про фактичне припинення будівництва вже передпускової шахти №10 «Нововолинська», яка повинна б прийняти гірників з інших волинських шахт, які вичерпали свої запаси вугілля, про аварійний відрізок шляху між містами Нововолинськ і Володимир-Волинський, про затягування з будівництвом перинатального центру в Луцьку... Всі ці депутатські запити і звернення стосувалися насамперед виконавчої влади області та керівника ОДА Володимира Гунчика. Проте його крісло в президії було порожнє, так само, як і місця в залі, де зазвичай сидять його заступники, керівники департаментів та управлінь.

Волинська область.