Парламентська хроніка


Ранкове засідання 9 грудня


Пленарний день розпочався із години запитань до уряду. Міністр соціальної політики Андрій Рева оприлюднив інформацію, пов’язану із підвищенням рівня мінімальної зарплати, яке планується в наступному році. Заяви про передчасність такого рішення з огляду на економічні можливості не мають жодного підґрунтя, наголосив урядовець. За його словами, у січні 2014 року співвідношення мінімальної зарплати і фактичного прожиткового мінімуму становило 88,5 відсотка. Натомість у грудні цього року воно не досягає й 50 відсотків. Індекс споживчих цін протягом трьох років зріс утричі, а розмір мінімальної зарплати — лише на 30 відсотків. Згідно з розрахунками експертів, щоб відновити рівень 2014 року, мінімальна зарплата повинна становити 2442 гривні. 

 

У своїх намірах фахівці Кабміну керувалися також співвідношенням мінімальної зарплати та її середнім розміром — у жовтні він сягав 27 відсотків, а згідно з рекомендацією Міжнародної організації праці мав би становити не менш як 50 відсотків. Усе це призвело до того, що рівень оплати праці в нашій країні — один із найнижчих у Європі.


Звинувачення про зрівнялівку в оплаті праці між кваліфікованими працівниками та працівниками нижчої категорії в бюджетних установах безпідставні, наголосив А. Рева. Урядовці неодноразово наголошували: у разі зростання мінімальної зарплати одночасно пропонується підвищити розмір посадового окладу працівника першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки до 1600 гривень. Тобто до розміру затвердженого прожиткового мінімуму. Відтак посадовий оклад працівника першого розряду з першого січня 2016 року зросте на 44 відсотки. Відповідно зростуть і посадові оклади працівників бюджетної сфери в середньому на 50 відсотків. Для цього в проекті Державного бюджету на наступний рік додатково передбачено 40 мільярдів гривень. Отже, середня заробітна плата дільничного лікаря терапевта вищої категорії, віднесеного до 13 розряду єдиної тарифної сітки, становитиме 4940 гривень. Посадові оклади вчителів із нового року мають намір підвищити у сітці на два тарифні розряди. Так, вчитель вищої категорії буде віднесений до 14 розряду і отримуватиме майже 5266 гривень, а вчитель без категорії — 3960 гривень.


Водночас, А. Рева розвінчав міф про те, що підвищення мінімальної зарплати спричинить зростання інфляції. Мовляв, Нацбанк оприлюднив заяву, що згідно з розрахунками фахівців, інфляція після підвищення може зрости хіба що на один пункт. Левова частина ресурсу для підвищення мінімальної зарплати лежить у виведенні зарплатні з тіні, нагадав міністр соціальної політики.


Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак присвятив свій виступ питанню сміттєзвалищ. Нині їх у нашій країні понад 30 тисяч, зауважив він. Уряд вже розпочав їх інвентаризацію. Від органів місцевого самоврядування вимагають розширену інформацію про місця вивезення відходів. Офіційно відомо про 6153 сміттєзвалища, але йдеться лише про ті місця, які мають прив’язку до геокоординат і про які є дані з приводу морфології сміття (наповнення). Відтак, жодна область не впоралася із поставленим урядом завданням. Різниця у цифрах, які вказують на реальну кількість смітників, та тими, про які заявили — і є реальним показником виконання доручення Кабінету Міністрів місцевими владами, наголосив О. Семерак. Одеська, Херсонська області та місто Київ протягом півроку взагалі не спромоглися надати жодної інформації про організовані чи неорганізовані сміттєзвалища.


Для того, щоб ситуація зрушилася з місця, фахівці Мінекології створили інтерактивний сервіс, який можна знайти на сайті міністерства. Зробили це для того, щоб долучити до процесу громадян. Сміттєва мапа України нині повністю червона, наголосив урядовець. На його думку, це засвідчує: нині країна потопає в непотребі. Протягом трьох місяців існування інтерактивного сервісу надійшло майже 500 звернень від громадян. Органи місцевого самоврядування зреагували лише на 17 відсотків таких повідомлень. Найбільш активно включилися в роботу Миколаївська, Донецька, Київська, Харківська, Вінницька, Дніпропетровська обласні адміністрації. Але здебільшого звернення громадян про стихійні звалища органами місцевої влади просто ігноруються.


Упродовж урядової години парламентарії встигли поставити понад два десятки запитань до представників Кабінету Міністрів. Більшість із них адресувалася Прем’єр-міністру. Говорили про стан доріг, закупівлю ліків, забезпечення енергоносіями тощо. У цей час на гостьовій трибуні в парламенті перебували школярі з Ясиноватського, Мар’їнського та Волноваського районів Донеччини. «Ми дуже раді вас бачити, — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. — Хочу сказати, що це хороша традиція, коли майбутні депутати, урядовці та регіональна влада приходять до нас у гості». Народні обранці та чиновники стоячи привітали юнацтво оплесками.


Після цього Перший заступник глави законодавчого органу оголосила 317 депутатських запитів. Чотири парламентарії виступили з трибуни з приводу свого невдоволення відповідями, які отримали на свої запити.


Коли завершилася перерва, народні обранці перейшли до виступів з трибуни.


Учора у Верховній Раді вітали з днем народження народних депутатів Олену Колганову та Тараса Юрика.

 

Петро Юрчишин, Андрій Антонищак.

 

Андрій Рева, міністр соціальної політики України.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.