Ранкове засідання 20 грудня


Верховна Рада розглянула низку бюджетоутворюючих законопроектів. Так, зокрема, ухвалений у цілому проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (№ 5502) збільшує на 4,3 млрд. грн. обсяги субвенцій місцевим бюджетам. Як пояснив співавтор законопроекту — народний депутат України Віктор Кривенко, передбачені у цьогорічному бюджеті витрати на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг суттєво зросли. Як наслідок — передбаченої у держбюджеті субвенції недостатньо для відшкодування витрат надавачам послуг.


Законопроектом пропонується збільшити дохідну частину загального фонду державного бюджету на понад 4,3 млрд. грн. за рахунок очікуваного перевиконання прибутку господарських організацій (державних унітарних підприємств та їх об’єднань) та на 2,3 млрд. грн. — за рахунок зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій.


Під час обговорення народні депутати відзначали, що в листопаді в усіх областях України недофінансовано субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Олександра Кужель («Батьківщина») повідомила, що, скажімо, у Дніпропетровській області така заборгованість уже становить понад 760 млн. гривень. Натомість Костянтин Іщейкін (фракція БПП) відзначив, що законопроект передбачає збільшення фінансування субсидій за рахунок перевиконання надходжень до державного кошторису по деяких статтях і не несе урізання жодних інших статей держбюджету на поточний рік. За ухвалення законопроекту в цілому проголосували 277 депутатів.


Наступний законопроект, уже урядовий, — про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» — також передбачає збільшення субвенцій місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій на 2,4 мільярда гривень.

 


Як стверджує у пояснювальній записці до законопроекту міністр фінансів Олександр Данилюк, прийняття законопроекту дасть змогу забезпечити фінансовими ресурсами надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та дасть можливість оперативно вирішити питання забезпечення фінансування державного бюджету за рахунок державних запозичень в умовах девальвації національної валюти, що впливає на розмір державного боргу.


Однак під час обговорення деякі народні депутати стверджували, що програма субсидій себе дискредитувала. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко запитав у присутнього в парламенті Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана: як заплатити пенсіонерові 1200 комуналки, коли у нього пенсія 1500 гривень? Такі платіжки, уже з урахуванням субсидій, демонстрували депутатові люди на зустрічах у регіонах. Ляшко запропонував відновити соціальну норму споживання газу — щоби люди, які вкладаються у соціальну норму, сплачували менше за газ, а також переглянути ціну на газ, стверджуючи, що 6800 гривень за газ — це непідйомна ціна для більшості громадян. Сергій Соболєв («Батьківщина») назвав цинізмом те, що збільшення субвенцій місцевим бюджетам на субсидії передбачається за рахунок зменшення видатків за програмою фінансування виплати пенсій та за рахунок збільшення державного боргу через зростання курсу долара до 27 гривень.


Із урахуванням поправок прийнято також Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підприємств залізничного транспорту, майно яких розташоване на території проведення антитерористичної операції» (№ 5428).


Як пояснив співавтор законопроекту Ярослав Дубневич (фракція Блоку Петра Порошенка), законом передбачається тимчасово встановити мораторій на звернення стягнення на активи ПАТ «Укрзалізниця» за зобов’язаннями підприємств залізничного транспорту, майно яких розміщене на території проведення АТО. На період дії мораторію зупинено виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень за такими зобов’язаннями.


На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять українських героїв, які загинули у боях на Світлодарській дузі. «Ми повинні пам’ятати, що це парламент воюючої країни, і на фронті на передовій щодня відбуваються бої», — сказав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


Глава парламенту повідомив, що депутатська фракція «Батьківщина» на своєму засіданні 16 грудня прийняла рішення про виключення зі складу фракції народного депутата України Надії Савченко за «діяльність, не сумісну з програмними діяльностями партії та фракції».


Депутати вітали з днем народження свого колегу Дмитра Шпенова.

 

Михайло Бондар, Андрій Павелко, Павло Унгурян.

 

Олександр Шевченко, Тарас Батенко.

 

Хвилина мовчання за загиблими на Світлодарській дузі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.