Генеральний прокурор України Юрій Луценко доручив прокуратурі Києва дати правову оцінку діям комунальних служб під час уже традиційного нічного знесення в столиці кіосків.


Юрій Луценко заявив: «У зв’язку з подіями навколо знесення столичних МАФів поставив прокуратурі Києва завдання дати правову оцінку діям силовиків і комунальників. Категорично наполягаю, що МАФ можна зносити тільки після попередження, а сам демонтаж має забезпечити збереження майна. Нічні бульдозери й поліцейські зачищення у відносинах з підприємцями — неприпустимі».


Щодо «тітушок», які були помічені під час знесення господарського ринку на вулиці Ревуцького, Луценко відповів: «Порушено справу, вже знаємо звідки». На запитання про те, чи потрібне рішення суду для зносу МАФів, Генпрокурор відповів: «Судовий процес застосовується тільки до капітальних споруд. Але два попередження і демонтаж, а не бульдозер».


Протистояння між владою столиці, що хоче очистити місто від незаконно встановлених МАФів, і власниками ларьків, залучення поліції і виїзди в нічний час бульдозерів для знесення будівель тепер відбуваються регулярно. Підприємці вперто не реагують на приписи про знесення, які видаються їм по кілька разів. Так було на двох ринках, розташованих на Оболоні (їх знесли в середині грудня), а також у провулку Політехнічному, на госпринку на Харківському масиві. «Є законно затверджений список кіосків, які легально працюють, і тих, що підлягають знесенню. Зі списком можна ознайомитися на сайті міськадміністрації. У нього потрапили, до речі, всі кіоски, розташовані на Майдані Незалежності, їх також скоро приберуть. Із 13 тисяч кіосків у місті на законних підставах продовжать роботу тільки 6,5 тисячі, вони вже сплатили в бюджет 48 мільйонів гривень податків, — каже директор КП «Київблагоустрій» Іван Кліпа. — Ще рік тому ми намагалися знести незаконні торговельні ряди на Оболоні, які належать одній приватній компанії, але вони найняли 150 «тітушок», і наша служба навіть не змогла наблизитися до ларьків. А днями цю роботу виконав наш підрядник, у нього власна охорона, яка повинна блокувати опір найманців. Працівники іноді надягають маски — реально бояться розправи з боку ларьочників. Усі демонтажі в місті — тільки на законних підставах. На місці торговельних рядів на Оболоні буде висаджений сквер з фонтаном».


Киян обурює насамперед факт нічного знесення варварським способом — за допомогою бульдозера — й те, що зруйновані кіоски кілька тижнів не прибирають. На це влада міста відповідає, що вже не залишилося іншого виходу, а за допомогою техніки трощать тільки фасади, намагаючись не торкатися товару, який перебуває всередині. Чи правомірні дії комунальників, має розібратися прокуратура


У неділю в Києві ЗМІ поширювали інформацію про підпал «Даринку», але горіли розташовані поблизу 2 тисячі квадратних метрів торговельних рядів з одягом секонд-хенд. Про це повідомляє прес-служба ГУ ДСНС у м. Києві. Пожежу локалізували за дві години.


Вл. інф.