З почерговістю в один день депутати Івано-Франківських обласної та міської рад затвердили бюджети на 2017 рік. В основному фінансовому документі краю закладено суму в 7 мільярдів 250 мільйонів 669 тисяч гривень, що на 38 відсотків більше, ніж у році, що минає. 


Видаткова частина бюджету менша майже на 10 мільйонів. Найбільше коштів спрямують на медицину — майже 910 мільйонів гривень, ще півмільярда — на освіту, на соціальне забезпечення і соціальний захист — 105,9 мільйона гривень, культуру і мистецтво — 84 мільйони, спорт — 39,6 мільйона гривень. На реалізацію регіональних програм у видатках передбачено 357 мільйонів 811 тисяч гривень. Окрім цього, для переможців обласних конкурсів розвитку місцевого самоврядування передбачена субвенція в сумі 24 мільйони гривень. Окремо на функціонування новоствореного обласного госпіталю ветеранів війни в Коломиї виділено мільйон гривень. Також у кошторисі Прикарпаття заплановано збільшення видатків на заробітну плату у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати.


Основними наповнювачами скарбниці є податок на доходи фізичних осіб та екологічні збори.


Основні цифри на сесії міськради озвучила й начальник фінансового управління Вікторія Сусаніна. За її словами, очікується зростання міського бюджету на 26,7 відсотка разом із субвенціями. Проте додатковим навантаженням на міський бюджет стануть оплата комунальних послуг та енергоносіїв загальноосвітніх навчальних закладів та установ охорони здоров’я, утримання їхнього обслуговуючого персоналу та компенсація виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті, послуги зв’язку тощо. Загалом доходи нового івано-франківського кошторису заплановано на рівні 2 мільярди 238 мільйонів 390,7 тисячі гривень.

Івано-Франківська область.