Міністерство юстиції України констатує факт ліквідації 67 880 фізичних осіб-підприємців у період з 1 по 15 січня 2017 року. Це пов’язано із ухваленими змінами до законодавства, згідно з якими з 2017 року фізособи-підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, зобов’язані сплачувати не менш як 704 грн. єдиного соціального внеску (ЄСВ) щомісяця, незважаючи на відсутність доходу. Проте цим і іншим підприємцям, які ще знімуться з реєстрації, все-таки доведеться сплатити зазначений внесок за 2017 рік.

 

«Голос України» уже повідомляв про те, що народні депутати Олег Ляшко та Віктор Галасюк (враховуючи те, що зміни в законодавство були підписані главою держави тільки за чотири дні до нового року) зареєстрували законопроект, яким передбачили можливість здійснювати оплату ЄСВ добровільно, якщо підприємці (на загальній системі оподаткування) протягом першого кварталу 2017 року не одержували доходу й подали заява про припинення своєї діяльності. Водночас народні депутати України від Опозиційного блоку пішли ще далі й 16 січня зареєстрували законопроект (№ 5644), яким передбачається по суті повернення існуючого до 1 січня 2017 року порядку сплати ЄСВ. Обґрунтовується цей законопроект необхідністю припинення масового зняття з реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та відновлення справедливості відносно підприємців, які через різні причини (наприклад, сезонні роботи) не мають можливості одержання систематичного доходу.


Начебто законопроекти дають надію підприємцям на те, що справедливість буде відновлено. Але от проблема та в тому, що підприємцям потрібно подавати ліквідаційний звіт, а до цього вже оплатити за січень внесок. Вихід зі цієї ситуації є. В терміновому порядку ухвалити один із законопроектів. Але в найближчих планах роботи парламенту цих законопроектів немає.


Відповідно до п. 8 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого Міністерством фінансів України 14 квітня 2015 року № 435, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи, вона зобов’язана подати сама за себе звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.


Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою-підприємцем у звіті з позначкою «ліквідаційний», настає в день подання такого звіту. Відповідно, єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання звіту включно.
Якщо ж ліквідаційний звіт плануєте подавати після 20 лютого, то платіж ЄСВ за січень потрібно буде зробити до зазначеної дати, бо на загальній системі оподаткування оплата ЄСВ буде щомісячно, і вона не прив’язана до здачі ліквідаційного звіту. Інакше фіскали нарахують пеню та штраф за несплату ЄСВ. Оскільки ЄСВ не є податком, то судової перспективи спір із фіскалами за порушення термінів запровадження нового порядку для підприємців не матиме.

ДОВІДКОВО

Уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду з дефіцитом майже 141,5 млрд. грн. Від сплати єдиного соціального внеску фонд планує отримати протягом року 142,5 млрд. грн. Це на 30 млрд. грн. більше, ніж торік.