Днями в столиці правозахисники оголосили результати моніторингової кампанії «Поліція під контролем». Протягом двох тижнів у Києві, Харкові, Тернополі, Вінниці, Одесі та інших містах громадські активісти перевіряли, як поліцейські дотримуються норми закону щодо наявності на формі жетона, що посвідчує особу.

Як повідомив на прес-конференції один із координаторів акції Сергій Перникоза, лише 12 відсотків правоохоронців, з якими спілкувалися активісти, носять жетони. Решта або тримають їх у кишенях, або кажуть, що ще не отримали їх. «Наприклад, у Дніпрі на прохання активістів пред’явити жетон і посвідчення співробітник Нацполіції почав поводитися агресивно. Показати їх він відмовився», — розповів він.

Активісти пропонують запровадити відповідальність для правоохоронців за відсутність жетона або відмову зафіксувати його дані. «Анонімність породжує безкарність. Тому ми рекомендуємо ухвалити законопроекти щодо удосконалення ідентифікації поліцейських. Численні приклади свідчать, що відсутність можливості ідентифікувати поліцейського часто призводить до зловживань», — зазначив С. Перникоза.

Результатами перевірок уже зацікавилися самі правоохоронці. Як повідомили «Голосу України» в прес-службі МВС, відомство готове розглянути результати моніторингу і пропозиції активістів.

Олександр ПЕКНИЙ.