Маргінальні організації Криму оголосили підготовку до відправлення «добровольців» в окуповані райони Донецької і Луганської областей. Зокрема, про це свідчить офіційна заява Андрія Козенка, який був обраний на нелегітимних виборах у Державну думу Росії від також окупованого Криму восени минулого року.

 

Удови, які одержують грамоти.

 

Бойовик із гранатометом на вулиці Сімферополя.

 

Козенко, який також є і представником кримського руху «Донецька Республіка» (що взагалі за межею розумного), заявив: місцеві жителі Криму «хочуть вирушити на Донбас і воювати на боці «народних республік».

Інформацію поширила прес-служба цього «депутата» днями, після того, як загострилася ситуація в районі Авдіївки і загалом на окупованих територіях Луганської і Донецької областей. Бойовики продовжують обстрілювати мирних жителів, а кримські маргінали готові поставляти туди своїх бійців.

Кримські сепаратисти брали участь у бойових діях на Донбасі. Це стосується й так званої групи росіянина «Ігоря Стрєлкова», яка почала захоплювати населені пункти Донецької області. Першими в цьому списку були Слов’янськ і Краматорськ. У складі диверсійної групи, озброєної російською зброєю, були і жителі Криму — колишні афганці, підрозділи донських «козаків», нинішні та колишні службовці спецпідрозділів, насамперед ГРУ Генштабу МО РФ. Серед них і один із найжорстокіших польових командирів Ігор Бєзлєр («Бєс»), який улаштував справжнє свавілля в Горлівці, а також багато-багато інших «визволителів Донбасу», зокрема і Армен Мартоян («Самвел»), командир батальйону «Восток».

Він відзначився ще в Сімферополі, тим, що блокував аеропорт, коли туди на початку березня 2014 року намагалися для переговорів прибути народні депутати України. Тоді був командиром роти так званого кримського народного ополчення, яке займалося, за підтримки «зелених чоловічків» із числа російських спецпідрозділів, захопленням українських військових частин на півострові. «Самвел» відзначився побиттям народних депутатів України, які прибували в Крим, а також українських журналістів, котрі в непростих умовах, без усілякої підтримки офіційного Києва, намагалися розповісти правду про ті події.

Нині кримських «добровольців» знову намагатимуться перекинути для ескалації конфлікту на Донбасі. Серед них багато професійних військових, і колишніх, і нинішніх, які знають не з чуток, що таке війна.

Забувають вони тільки про одне: назад багато хто з них повернеться в цинкових трунах. Таке було вже в 2014—2015 роках, коли ті, хто хотів захистити «русский мир», воювали і під Донецьком, і під Луганськом.

У Сімферополі вдова одного із загиблих, не приховуючи, плаче і розповідає, що благала чоловіка не їхати на схід України для захисту якихось ефемерних ідей, якими прикриваються політики. Ірина (вона просила так її називати) десь навіть і з надривом (і в цьому можна її зрозуміти) каже, що всі ідеї якоїсь «незалежності» або відділення від України Донецька, Луганська, Криму насправді виявилися маячнею.

«Мені вже ніхто не поверне чоловіка, я залишилася одна із двома дітьми, ніякого утримання, ніяких виплат, про які цінності, політику може йтися? Яка може бути незалежність окремих областей? Це все маячня! Я не хочу, щоб умирали люди, і нехай будуть прокляті політики, які спокусливими промовами на догоду своїм ідеям позбавляють людей спокою, а родини годувальників», — зазначає вона.

Улітку минулого року в одному зі скверів Сімферополя відбулося святкування дня ВДВ. Перед початком урочистостей удовам загиблих на Донбасі кримчан вручили грамоти. Це був, звичайно, верх цинізму. Але більшим цинізмом стали влаштовані п’яними десантниками стрілянина на вулицях міста та перегони на БТРах. Стріляли навіть із гранатометів. Незабаром ці «люди» можуть з’явитися і на Донбасі. А як їм повернутися назад? Запитайте про це у вдови «добровольця» Ірини.

Вл. інф. із Криму.

Фото «Голосу України».