Вечірнє засідання 25 травня


Розпочавши засідання із блоку питань інформатизації, народні депутати розглянули у другому читанні законопроект «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (№ 2126а). Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко повідомив, що цим документом пропонується визначити правові та організаційні засади державної політики у сфері кібербезпеки, її основні принципи та напрямки забезпечення. «Три тижні тому наш комітет зустрічався з делегацією Комітету національної безпеки США, і конгресмени сказали, що наші кібервійська зараз єдині у світі, які реально протистоять кібервійськам Російської Федерації», — сказав він та підкреслив, що ухвалення цього законопроекту є необхідним кроком для початку побудови системи кібербезпеки в державі. О. Данченко також повідомив, що комітет пропонує не підтримувати поправки, які можуть зашкодити функціонуванню системи ProZorro.


Після зняття усіх небезпечних поправок перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов закликав підтримати законопроект у цілому, бо в умовах гібридної агресії ми зобов’язані мати документ, який створить кращі можливості для захисту нашого кіберпростору. Однак попри те, що загалом законопроект підтримали представники майже всіх фракцій, у сесійній залі забракло голосів для ухвалення законопроекту в цілому. Щоб не втратити законопроект та не розпочинати його розробку спочатку, документ було вирішено відправити до комітету на повторне друге читання.


Народні депутати розглянули та відхилили низку проектів постанов про скасування рішень Верховної Ради стосовно прийнятих законів, автори яких вважають, що під час голосування було порушено Регламент. Зокрема, було відхилено проекти таких постанов: «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому проекту закону про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (№ 2987П)»; «Про скасування рішення Верховної Ради України від 18 травня 2017 року про прийняття за основу та в цілому як закон проекту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення) (№ 5534П)»; «Про скасування рішення Верховної Ради України від 23 травня 2017 року про прийняття в цілому проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» (№ 5313П і № 5313П-1)».


Під час обговорення останнього проекту постанови голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зауважила, що коли слухає колег, які начебто дуже вболівають за Регламент, то хочеться їм сказати, що насправді не за Регламент вони вболівають, а за подальшу присутність в Україні російської пропаганди. «Ви зараз не за норми Регламенту переживаєте, а за те, щоб в ефірі телеканалу «Інтер» нам і далі показували кремлівські концерти з кремлівськими акторами», — заявила вона та підкреслила, що насправді автори цієї постанови хочуть, щоб українського глядача і надалі годували «російським милом», яке завозиться в Україну у вигляді «гуманітарної ідеологічної допомоги проросійським каналам». Однак, за її словами, у вівторок Верховна Рада своїм голосуванням довела, що є не філією власників телеканалу «Інтер», а українським парламентом.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, погодившись із думкою голови комітету, що це справді не боротьба за Регламент, а боротьба за російські інтереси, запропонував колегам визначитися щодо постанови про скасування результатів голосування за ухвалення в цілому законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації». Після цього за скасування рішення про ухвалення цього важливого законопроекту проголосували лише 15 парламентаріїв.