Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання вийшла на фінішну пряму. Наступного тижня вступники складуть географію, фізику та хімію. Основна сесія ЗНО завершиться 16 червня.

 

Незабаром абітурієнти зможуть дізнатися свої перші результати й оцінити власні шанси на вступ. Не пощастить тим, хто не зможе набрати мінімально необхідну кількість балів і подолати поріг склав/не склав. Такі вступники не отримають сертифіката ЗНО з відповідної дисципліни.


Засідання комісії з визначення цього необхідного мінімуму з шести предметів (зокрема з першої в календарі ЗНО і найважливішої дисципліни — української мови та літератури) відбудеться 14 червня, його транслюватимуть онлайн. Сертифікат ЗНО зі «солов’їної» необхідний для вступу на будь-яку спеціальність, тож без нього не зможуть потрапити до вишу ані фізики, ані лірики.


Той, хто через хворобу чи з інших поважних причин не зміг приїхати на основну сесію ЗНО, зможе пройти тестування під час додаткової, яка стартує 3 липня. У ній братимуть участь також вояки АТО та мешканці тимчасово окупованих і не підконтрольних Україні територій, які не змогли зареєструватися на першу хвилю тестування.


Останні можуть вступити до українських вишів взагалі без ЗНО. Відповідний закон (№ 2026-VІІІ «Про внесення змін до Закону «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України») було ухвалено 16 травня парламентом і нещодавно підписано Президентом. Таку процедуру передбачено для абітурієнтів, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та які отримали документ про загальну середню освіту. Без ЗНО вони зможуть вступити до одного з вищих навчальних закладів, розташованих на території Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей. Прийом здійснюватиметься на конкурсній основі за результатами вступних випробувань у межах встановлених квот. Розмір такої квоти встановлюється в обсязі тисячі місць державного замовлення та розподіляється між зазначеними вищими навчальними закладами у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.


Взагалі майбутня вступна кампанія обіцяє додаткові «бонуси» регіональним вишам, причому не лише за рахунок збільшення інтересу до них з боку мешканців непідконтрольних територій. Як відомо, цьогоріч на конкурсний бал вступника впливатимуть запроваджені МОН коефіцієнти — галузевий, сільський та регіональний. Останній може додати абітурієнтам лише по кілька балів, що, можливо, й не надто вплине на їхню долю, але значно посилить інтерес до вишів, які за інших обставин вступники оминали. Наприклад, якщо випускник вступатиме до столичного вишу, набрані ним бали множитимуть на коефіцієнт 1, якщо до розташованого у Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові — на 1,01. Якщо обере переміщені ВНЗ або розташовані на Донеччині й Луганщині, його бали множитимуть на 1,03. Решта регіонів матимуть коефіцієнт 1,02.


Деякі експерти назвали таке нововведення «закріпаченням» невпевнених у собі абітурієнтів, яких нові умови вступу примушуватимуть обмежитися маловідомими регіональними вишами. Далеко не всі з них надають якісну освіту. Тим часом роботодавці вже почали не просто цікавитися  наявністю диплома у майбутнього працівника, а запитувати, де саме його було видано. І добре, якщо учорашній школяр вчасно зрозуміє цей нюанс і правильно визначить пріоритети під час подання заяв про вступ. Нагадаємо, що зарахування на місця державного замовлення відбувається автоматично, тож якщо система зарахувала випускника до певного вишу, а він відмовиться там навчатися, то втратить бюджетне місце. 


Вступ до вищих навчальних закладів у 2017 році відбуватиметься на підставі Правил прийому до вищих навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України № 1236 від 13 жовтня 2016 року.


Абітурієнти матимуть право подати до дев’яти заяв на місця державного та регіонального замовлення не більше ніж із чотирьох спеціальностей. Кількість заяв на навчання за контрактом не обмежується.


Вступна кампанія розпочнеться 12 липня — цього дня усі навчальні заклади (крім військових або військових підрозділів звичайних вишів) почнуть приймати від абітурієнтів документи для вступу в електронній та паперовій формах.


Реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження до електронних кабінетів додатків до документів про повну загальну середню освіту триватиме з 29 червня по 25 липня. Медогляди та інші доконкурсні процедури має бути проведено до 11 липня.


Прийом заяв та документів від вступників завершиться о 18.00 20 липня для осіб, які вступають на підставі співбесіди, вступних іспитів чи творчих конкурсів, та о 18.00 26 липня для тих, хто вступає лише на підставі сертифікатів ЗНО.


Визначено також терміни проведення творчих конкурсів, іспитів та співбесід. Перші відбуватимуться у кілька сесій з 17 по 26 липня включно. Вступні іспити триватимуть з 21 по 26 липня, а співбесіди — з 21 по 23 включно.
Рейтинговий список абітурієнтів, які вступають на підставі сертифікатів ЗНО, творчих конкурсів чи вступних іспитів, із повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням мають оприлюднити 1 серпня не пізніш як о 12.00.


Рейтинговий список осіб, рекомендованих до зарахування за результатами співбесіди та квотами, з повідомленням про отримання чи неотримання ними права здобувати вищу освіту за державним або регіональним замовленням оприлюднюється не пізніш як о 12.00 24 липня.


Вступники, які отримали рекомендації до зарахування, повинні виконати вимоги до зарахування на місця державного замовлення до 18.00 25 липня, а також подати письмову заяву про виключення з конкурсу на інші місця державного замовлення. Зарахування цієї категорії вступників за державним замовленням відбувається не пізніш як о 12.00 26 липня. Зараховані особи протягом 26 липня виключаються з конкурсу на інші місця державного замовлення.


Терміни прийому заяв, проведення творчих конкурсів, співбесід, вступних іспитів, оприлюднення рейтингових списків, зарахування абітурієнтів на місця державного замовлення, які вступають на навчання для підготовки військових фахівців з вищою освітою, визначатимуть Правила прийому навчального закладу.


Вступники, які отримали рекомендації до зарахування, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 12.00 5 серпня. Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням завершиться не пізніш як о 12.00 7 серпня.


Зарахування вступників на навчання за рахунок цільових пільгових державних кредитів та за кошти фізичних та юридичних осіб проводиться не пізніш як 30 вересня 2017 року.


Переведення на вакантні місця державного, регіонального замовлення за рахунок цільових пільгових державних кредитів осіб, які зараховані на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб на основі повної загальної середньої освіти, здійснюється не пізніш як 18 серпня.

 

 

Під час тестування абітурієнтам заборонено користуватися мобілками та іншими технічними пристроями. Цьогоріч особливу увагу звертали на наявність смарт-годинників. Щоб виявити хитрунів, які намагаються нелегально пронести гаджети на пункт тестування, учасників ЗНО перевіряють за допомогою металошукачів.


Нещодавно проти цього виступила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, яка відреагувала на викладені у Фейсбуці на сторінці «ТСН» відео, де поліцейські з металошукачами примушують дітей піднімати сорочки під час огляду. Обшук із металошукачем перед ЗНО є некоректним і порушує права дітей на гідне ставлення, вважає Омбудсмен. «Уповноважений з прав людини звертає увагу на те, що відповідно до статті 16 Конвенції про права дитини жодна дитина не може бути об’єктом свавільного або незаконного втручання в здійснення її права на особисте і сімейне життя або незаконного посягання на її честь і гідність», — цитує Валерію Лутковську її прес-служба. Водночас обізнані із системою тестування експерти кажуть, що її можна зруйнувати «за допомогою однієї SMS». Тож такі методи у боротьбі за академічну доброчесність вважають виправданими.


Відмовитися від перевірки металодетекторами — означає перетворити ЗНО на змагання гаджетів, заявив директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук. Саме тут вперше в Україні 2012 року на ЗНО застосували металошукачі, нагадує інтернет-видання «Курс».


Ставлення суспільства до цієї теми вивчають в Українському центрі оцінювання якості освіти — через онлайн-опитування. Висловити свою думку може кожен, хто завітає на його сайт.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).