Львів:

У село Сприня Самбірського району прибуло 65 сиріт з Сєверодонецької школи-інтернату. Для них у національно-патріотичному таборі підготували спеціальну програму, щоб діти упродовж трьох місяців могли активно відпочивати і спілкуватися з однолітками з інших регіонів. Це лише один з конкретних прикладів, як протягом останніх двох років співпрацюють дві області.

 

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин зустрівся з представниками Луганщини.


Фото прес-служби Львівської обласної ради.

Під час зустрічі голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина з керівниками департаментів освіти і науки та охорони здоров’я Луганської військово-цивільної адміністрації намічено нові шляхи розширення співпраці двох регіонів.


Луганщина втратила більшість медичних закладів. Нині доводиться все починати з нуля. Нема ні обласної лікарні, ні перинатального центру, функціонують лише окремі відділення. Тому повчальною і корисною стане поїздка медпрацівників на Львівщину. Це й обмін досвідом, і налагодження прямих контактів між медиками.


Тісна співпраця запланована і по лінії освіти та культури. Проект «Змінимо Україну разом», заснований головою Луганської адміністрації Юрієм Гарбузом, наповнюється новими формами співробітництва.


Щороку кілька десятків учителів обмінюються робочими місцями.


«Наші педагоги два тижні провели у Львові, — розповіла заступниця керівника Луганської військово-цивільної адміністрації Ольга Ліщик, — і привезли багато цікавого для себе. Ми побачили, наскільки багата на духовність Львівщина, а без духовності неможливо виховувати дитину. У роки війни загинули сотні хлопців з вашого краю. Ми шануємо їх пам’ять і низько вклоняємося їхнім батькам та близьким, що вони виховали таких захисників».


У Карпатах планують створити постійно діючий табір для дітей з Донбасу, де вони протягом року навчатимуться в межах освітньої програми та оздоровлюватимуться. Групи мінятимуться кожні три тижні. Восени знову заплановано обмін педагогічними та мистецькими колективами, а на День незалежності відбудеться велика поїздка львівських депутатів на схід.


Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин розповів, що наступного тижня відбудуться переговори з польськими партнерами, щоб діти зі сходу могли безплатно навчатися у сусідній країні.


«Ми активно працюємо, щоб дві групи по 14 школярів з педагогами-опікунами найближчим часом розпочали навчання в Польщі. Ми знаємо, що 90 відсотків мешканців Луганської області ніколи за межі регіону не виїжджали. І цю статистику потрібно змінювати», — вважає Олександр Ганущин.