Нову редакцію проекту закону «Про фінансовий лізинг» обговорювали під час круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності. У заході взяли участь народні депутати, експерти, представники бізнесу.


«Перспектива використання такого інструменту, як фінансовий лізинг, в Україні значно недооцінена. Сподіваюся, наш круглий стіл стане однією зі сходинок на шляху до популяризації такої послуги насамперед для українського бізнесу», — сказав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко.

 


Ще одним кроком у цьому напрямі, за його словами, є нещодавно зареєстрований законопроект про фінансовий лізинг. Зокрема, документом пропонується визначити чіткі вимоги до форми договору фінансового лізингу, розширити поняття «лізингодавець» і встановити, що право надання цієї послуги мають лише ті суб’єкти, які набули у встановленому законом порядку відповідного статусу. Крім того, у законопроекті передбачено механізм залучення лізингових посередників, діяльність яких не належить до фінансових послуг, а також істотні умови договірних відносин, пов’язані з передачею майна у користування третім особам.


«А ще пропонуємо захистити права фізичної особи-лізингоодержувача, визначити порядок і умови переходу підприємств, будівель, транспортних засобів тощо у власність, прирівняти товари, які перебувають у лізингу, до заставного майна», — розповів народний депутат.


Михайло Довбенко поінформував, що днями Європейський банк реконструкції і розвитку прийняв рішення про видачу гривневого кредиту в еквіваленті 20 мільйонів доларів США одному з лідерів лізингового ринку України — «OTП Лізинг». Перед цим Міжнародна фінансова корпорація прийняла рішення про видачу гривневого кредиту в сумі майже 15 мільйонів доларів США компанії «Auchan Retaіl». Це свідчить про готовність міжнародних фінансових інституцій кредитувати український приватний бізнес у гривні, знімаючи питання валютних ризиків.


Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк наголосив, що інструмент фінансового лізингу сьогодні надзвичайно важливий, оскільки за показником економічного розвитку Україна відстає від європейських країн у п’ять разів. «Розвиток економіки неможливий без фінансування. Співвідношення кредитів до ВВП становить вже майже 40 відсотків. Це критично низькі показники. У 2013 році — було 62 відсотки. Приміром, у Малайзії, Сінгапурі, Південній Кореї — понад 100 відсотків. Тобто нашим підприємствам реального сектору катастрофічно не вистачає обсягів фінансування, в тому числі через вартість кредитів», — зазначив парламентарій та додав: механізм фінансового лізингу дає змогу компенсувати слабкість нашої банківської системи.

 


Керівник проекту USAІD «Трансформація фінансового сектору» Роберт Бонд вважає, що лізинг може бути однією з тих рушійних сил, які розкриють потенціал малого і середнього бізнесу та створять робочі місця у сільськогосподарському та промисловому секторах економіки. «Цей інструмент має величезні можливості для швидкого зростання, якщо ми разом зможемо створити належні нормативно-правову базу та режим оподаткування для залучення необхідного капіталу», -наголосив він.