Народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко, Олена Ледовських, Сергій Кудлаєнко, Микола Федорук, Олена Бойко, Юрій Бублик, Андрій Река, Олександр Дехтярчук, Альона Шкрум, Василь Гуляєв, працівники секретаріату комітету та представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування на запрошення Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR) та її дочірньої компанії SKL Іnternatіonal відвідали з ознайомчим візитом Королівство Швеція.

 

Під час візиту представники української делегації побували у вищезгаданій асоціації, ознайомились із її статутними повноваженнями та роллю у системі публічного управління. Президент SKL Іnternatіonal Пол Лінквіст наголосив, що Швеція володіє багатим досвідом організації місцевого самоврядування, накопиченим ще з давніх часів, підкресливши при цьому, що SALAR існує уже понад сто років і весь час працює з метою розвитку та зміцнення місцевого самоврядування і місцевої демократії. Що стосується компанії SKL, то її зусилля спрямовані на сферу поліпшення діяльності місцевого та регіонального самоуправління Швеції.


Керівник SKL також ознайомив представників української сторони з обов’язковими функціями 21 округу (регіону) і вказав, що на цьому рівні органи місцевої влади надають послуги у сфері охорони здоров’я, стоматології, громадського транспорту. Додатковими функціями до них є регіональний розвиток, культура та туризм. Пан Лінквіст звернув увагу на обов’язкові функції 290 муніципалітетів, до яких віднесено надання соціальних послуг, догляд за дітьми і дошкільну освіту, початкову і середню освіту, догляд за літніми людьми, первинну медичну допомогу, захист навколишнього середовища, територіальне планування, експлуатацію доріг, водопостачання та водовідведення, аварійно-рятувальні служби, збір та утилізацію відходів, допомогу людям з фізичними і розумовими вадами.


Члени української делегації сфокусували особливу увагу на законодавчому врегулюванні об’єднання територіальних громад Швеції, міжмуніципальному співробітництві, етапах та часових рамках здійснення реформи децентралізації у Швеції, добровільній та обов’язковій формах об’єднання територіальних громад, побудові системи територіального устрою та територіальної організації влади, системі надання якісних послуг громадянам, перегляді повноважень між рівнями влади, системі бюджетного вирівнювання (система «Робін Гуда»), що передбачає здійснення міжбюджетних трансфертів з метою ліквідації значних диспропорцій між бюджетами фінансово «слабших» громад відносно «багатих» територій.


Експерти асоціації також надали інформацію про систему державного управління Швеції, зосередили увагу присутніх на політичній, адміністративній, фінансовій децентралізації та розподілі повноважень між рівнями влади; представили стратегію та бачення асоціації щодо реформи децентралізації, розповіли про діалог та взаємодію для захисту інтересів її членів та побудови коаліції з урядом; вказали на виклики національного діалогу в ході реформи місцевого самоврядування з точки зору SALAR.

Факт

У 1882 році у Швеції діяло 2500 муніципалітетів, у 1950-му — 1037, у 1960-му — 848, а з 2003-го функціонує 290 муніципалітетів.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.