Кабінет Міністрів у рамках перерозподілу 24 мільярдів гривень понадпланових доходів пропонує Верховній Раді внести зміни до Держбюджету на 2017 рік і спрямувати ці кошти на соціальні, інфраструктурні та оборонні проекти. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Володимир Гройсман.

Підкресливши, що досягнутий результат — це наслідок реальної роботи з детінізації та зміцнення економіки, глава уряду припустив, що перевиконання бюджету було б значно більшим, якби не блокада Донбасу та спричинена нею втрата темпів зростання економіки. «Наразі маємо перевиконання плану надходжень у розмірі 24 мільярди гривень і спрямовуємо кошти на необхідні потреби. Трохи більш як 14 мільярдів буде спрямовано на фінансування субсидій, щоб після верифікації опалювального сезону було проведено всі розрахунки. Також виділяємо 800 мільйонів гривень на будівництво надважливої дороги Львів—Тернопіль-Хмельницький—Вінниця—Умань—Одеса—Миколаїв. Наступна позиція — це продовження програми безплатних ліків, тому для повноцінного її фінансування і можливого розширення переліку ліків, які ми надаємо безплатно хронічним хворим, передбачаємо додатково 200 мільйонів гривень, на медичну субвенцію додатково виділяємо 400 мільйонів гривень, на Академію медичних наук — 500 мільйонів гривень, 100 мільйонів надійде до Фонду енергоефективності, 300 мільйонів — на забезпечення зарплат шахтарям, передбачено 60 мільйонів гривень на закупівлю дитячого ангіографа, а також збільшено видатки на Міністерство оборони та МВС», — повідомив прем’єр.


Перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова нагадала, що рішенням уряду було змінено макроекономічний прогноз, тож сьогодні є можливість внести зміни до Держбюджету в частині збільшення видатків. «За підсумками 2016 року було досягнуто вищих обсягів виробництва як промислової, так і сільськогосподарської продукції, внаслідок чого очікуваний номінальний ВВП у 2017 році було збільшено на 260,9 мільярда гривень — до 2,845 трильйона гривень. Плюс, ураховуючи динаміку, яка відбулася у фонді оплати праці та у сфері імпорту-експорту, ми пропонуємо внести зміни до Держбюджету на 2017 рік, збільшивши доходи загального фонду на 24 мільярди гривень», — повідомила вона.
Після обговорення та затвердження законо-проекту про внесення змін до Держбюджету на 2017 рік глава уряду зазначив, що проситиме парламент ухвалити його вже сьогодні.
Також уряд схвалив узгоджений проект пенсійної реформи та передає його на розгляд Верховної Ради. «Сьогодні направимо до парламенту проекти законів щодо пенсійної реформи. Наше завдання — розпочати процес виведення з бідності більшості пенсіонерів, адже реформа, яку ми про-понуємо, дасть можливість підвищити пенсії 9 мільйонам пенсіонерів. Ми повертаємо повагу до людини праці. Той, хто працював більше — отримуватиме більше», — зазначив 
В. Гройсман та ще раз назвав ключові положення пропонованої пенсійної реформи: скасування оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів, ліквідація впродовж 7—10 років 140-мільярдного дефіциту Пенсійного фонду, запровадження справедливого принципу нарахування та автоматичне осучаснення пенсій. За його словами, осучаснення пенсій враховуватиме збільшення втричі бази нарахувань, а з наступного року цей процес стане автоматичним.
«Національна рада реформ підтримала наші пропозиції. Хочу подякувати Президенту, колегам по уряду, народним депутатам. Нині ми переходимо до нового етапу — процесу прийняття пенсійної реформи в парламенті. Переконаний, що спільно з Президентом та парламентом, незалежно від політичних поглядів, ми об’єднаємо зусилля та ухвалимо рішення, на яке очікують 12 мільйонів пенсіонерів», — зазначив прем’єр.
Звернувшись до проблеми львівського сміття, В. Гройсман повідомив, що відправив до Львова робочу групу на чолі із віце-прем’єром Геннадієм Зубком, та запевнив, що уряд не залишить містян один на один із небезпекою. Водночас він закликав не втягувати його вполітичні ігри довкола цього питання, бо сьогодні головне завдання місцевої влади полягає в тому, щоб вона визначилася із новим полігоном та інвестувала туди кошти.


Сергій ЛАВРЕНЮК.