На території Чорногорії продовжують бушувати кілька пожеж, осередки яких поблизу міст Бар, Будва, Герцег Нові, Цетине й Нікшич.

 

На знімку: літак намагається погасити лісову пожежу в хорватському селищі Подстрана.


Фото Xіnhua/Укрінформ.

Як повідомили чорногорські ЗМІ, на прохання влади країни про надання міжнародної допомоги для боротьби з вогнем одними з перших відгукнулися Україна та Болгарія. Україна направила в Чорногорію літак Ан-32П Держслужби з надзвичайний ситуацій для надання допомоги в гасінні масштабних лісових пожеж, а Болгарія — вертоліт. Вони вже почали гасити вогонь у найнебезпечніших районах. А це — пожежа на півострові Луштіца, біля міста Тіват. Там почалася евакуація села Крашичи, а вогонь через складний рельєф місцевості треба гасити тільки з повітря.


Ускладнюється становище в Хорватії, де пожежі швидко поширюються всім Адріатичним узбережжям через сильний вітер. Найскладніша ситуація — на південному сході від Спліта, влада якого радить жителям не виходити з будинків. Пожежникам і добровольцям вдалося зупинити вогонь на підході до житлових районів. Але приміські сплітські квартали Солін і Кастела через пожежу залишилися без електропостачання. Влада Хорватії також звернулася по допомогу до міжнародної спільноти.


А тим часом міністр оборони Хорватії Дамір Крcтичевич подав у вівторок заяву про відставку. Так він відреагував на різку критику президента країни Колінди Грабар-Кітарович, яка каменя на камені не залишила, оцінюючи участь армії у гасінні лісових пожеж. Міністерство оборони поки що офіційно не оголосило про рішення глави військового відомства. Але хорватські ЗМІ з посиланням на свої джерела в міністерстві називають це фактом, що здійснився.