Пам’ятник-літак у місті Дубно, що на Рівненщині, встановлено на честь повітряного тарана, здійсненого 22 червня 1941 року — в перший день війни, сам, і без людського втручання, руйнується: на меморіальній плиті напис настільки обсипався, що вже й годі довідатися, що там йшлося про Івана Іванова — льотчика, який, вилетівши на винищувачі «И-16» з аеродрому в Млинові, протаранив фашистський бомбардувальник.

Затерта меморіальна плита на пам’ятнику-літаку.

Літак Іванова впав на дубенську землю, неподалік села Загірці. Закривавленого льотчика (ще живим) підоспілі люди дістали з кабіни понівеченого літака. Швидко доправили до госпіталю в Дубно. Однак льотчик помер.
Однополчани поховали Івана Іванова на місцевому кладовищі, встановивши на могилі табличку. Посмертно Іванову було присвоєно найвищу на той час у Союзі нагороду.
А в повоєнний час у селі Загірці з’явився монументальний знак, що символізував цей повітряний таран. Через деякий час спорудили ще один пам’ятник — при в’їзді до міста Дубно.
Однак невдовзі справжнього літака, взятого для меморіалу з військової частини, який був направлений металевими стропами в небо, спіткала гірка доля. Він, не витримавши ваги, упав на проїжджу частину автотраси. На щастя, жодної машини та людини не придавив.
Затим пам’ятник відновили. А дев’ять років тому ще більш укріпили. Вмонтували також нову меморіальну дошку з написом українською мовою. Відтак пам’ятка залишилася пам’яткою, як цього вимагали тодішні громадські організації (насамперед ветеранські). По-друге, з’явилися додаткові гарантії для безпеки руху на міжнародній трасі, над якою нависає літак.
Нині ж до руйнації пам’ятки, по суті, нікому немає діла. У той же час дехто з цього приводу (чи то всерйоз, чи то напівжартома) заявляє, що в такий спосіб самотужки відбувається її «декомунізація», адже Іванов якраз перед війною отримав партійний квиток. При цьому не схоже, щоб наразі дубенський літак офіційно значився в списку декомунізаційних об’єктів. Ось такі маємо реалії.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.
Фото автора.

Млинів Рівненської області.