Кабмін затвердив Положення про Національний репозиторій академічних текстів, що дало змогу МОН розпочати роботу над створенням цього ресурсу. Відповідне рішення ухвалене днями на засіданні уряду.


Відповідно до Положення, репозиторій являтиме собою електронну базу даних, яка складатиметься з центральної та локальних частин — репозиторіїв вищих навчальних закладів та інших інституціональних учасників, повідомляє прес-служба МОН. До нього включатимуть усі академічні тексти, незалежно від дати їх створення та оприлюднення — зокрема, дисертації та автореферати, статті у наукових виданнях, монографії, наукові видання, депоновані наукові роботи, кваліфікаційні випускні роботи здобувачів вищої освіти тощо.


У Положенні чітко вказано, що ресурси Національного репозиторію стануть допоміжним засобом для експертизи академічних текстів з метою виявлення запозичень, але остаточний висновок про плагіат все одно залишатиметься за експертами.


Інституціональні учасники — виші, наукові установи, наукові видавництва та інші, матимуть безплатний і вільний доступ до Нацрепозиторію. На часі — розробка Регламенту, який визначить процедури його наповнення академічними текстами, порядок їх зберігання, систематизації, обробки, надання інформації у відкритий доступ, взаємодії з інституціональними учасниками та іншими користувачами. Паралельно формуватиметься база текстів.


Перший етап зі створення Національного репозиторію МОН планує завершити до кінця року. Після повноцінного запуску ресурсу, в перспективі, у 2018—2019 роках, перейдуть до створення власної наукометричної бази даних.


Вл. інф.