Торішня тенденція на відновлення в Україні посівних площ під горохом продовжилася й цього року. Аграрії підрахували рентабельність, що зростає, цієї бобової культури й вирішили підвищити її ставки в сівозміні.
Згідно з прогнозами Мінагрополітики, під горохом мало бути 276 тисяч гектарів — на 15,5% більше, ніж 2016-го. Насправді посівні площі сягнули 405 тисяч.
Враховуючи ранню весну і високий рівень запасів вологи в ґрунті, його врожайність перевершує середні багаторічні показники і наближається до рекордної величини 2016 року. На 3 серпня горох обмолочено на 96% площ, урожайність — 26,4 ц/га (середній п’ятирічний показник — 21,5 ц/га). З просуванням жнив намолоти традиційно зростають.  Валовий збір перевищує мільйон тонн, що є рекордною величиною за останні двадцять років.
На тлі обмеженого внутрішнього споживання збільшується й експортний потенціал цієї культури. У 2017/18 маркетинговому році, за прогнозами «УкрАгроКонсалт», очікується новий рекорд в історії незалежної України. До того ж наша країна зможе скласти конкуренцію Росії на зовнішньому ринку. Нагадаємо, РФ за підсумками 2015/16 сезону посіла друге місце з експорту гороху в світі після Канади.
У 2016/17 сезоні, що завершився, українські трейдери подвоїли експорт до більш як 450 тис. тонн.
Звичайно, на фоні Канади, якій під силу експортувати в поточному сезоні понад 3 млн. тонн гороху, позиції і України, і Росії помітно слабші, але потенціал до зростання є.
Горох, який понад 15 років тому витіснили з полів кукурудза, соняшник та соя, може відновити свої позиції на українському ринку в найближчі кілька років, зазначають аналітики компанії «УкрАгроКонсалт». У аграріїв достатньо причин розширювати площі під бобовою, починаючи з рентабельності й закінчуючи порівняно низькою на тлі інших сільгоспкультур конкуренцією на світовому експортному ринку. Та й потреби азійського ринку в цьому товарі також зростають.
Крім того, як Україні, так і Росії, належить відкрити для свого гороху ще ринок Китаю — другого світового імпортера після Індії.