Комітет з питань національної безпеки і оборони на своєму засіданні заслухав інформацію щодо стану виконання Державного оборонного замовлення у 2017 році.


На засіданні-нараді були присутні Сергій Пашинський, Юлій Мамчур, Іван Вінник, Артур Герасимов, Надія Савченко, Дмитро Тимчук, Тетяна Чорновол. Серед запрошених були Ігор Павловський — заступник міністра оборони України, Володимир Коробов — заступник генерального директора з авіабудування ДК «Укроборонпром», Олександр Стеценко — заступник генерального директора ДК «Укроборонпром», Володимир Кострицький — заступник генерального директора ДК «Укроборонпром», керівники державних підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», Михайло Мосін — директор ЖБТЗ, Ігор Якименко — директор ХБТЗ, Василь Хмиз — в. о. директора ЛБТЗ, Олексій Бабич — директор ХКБМ, представники НАБУ та Військової прокуратури України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України.

Стосовно фактичного стану виконання програм Державного оборонного замовлення у 2017 році заслухали Ігоря Павловського, Володимира Кострицького — заступника генерального директора ДК «Укроборонпром».


Учасники засідання також заслухали керівників оборонних підприємств, які доповіли про ситуацію, що склалася з виконанням державної програми постачання озброєння за державним замовленням.


Підсумовуючи, голова комітету Сергій Пашинський зазначив, що до кінця року всі програми в повному обсязі повинні бути виконані, а подібні засідання матимуть системний характер для здійснення парламентського контролю над сектором безпеки і оборони, в тому числі й в частині контролю виконання державного оборонного замовлення.


Також під час засідання порушувалося питання щодо необхідності якнайшвидшого введення в дію Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 263 Порядку планування, формування, розміщення та коригування державного оборонного замовлення, а також здійснення контролю за його виконанням», яка за ініціативою комітету була розроблена та підтримана членами Міжвідомчої робочої групи з питань ціноутворення на оборонну продукцію. У результаті введення в дію постанови буде усунено корупційні ризики під час проведення закупівель без застосування конкурентних процедур.


Народний депутат України Юлій Мамчур запропонував заслухати на засіданні комітету питання стану охорони та оборони повітряного простору держави.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.


Можна рятувати майже десять тисяч життів на рік за допомогою трансплантації

У вівторок відбудеться засідання парламентського Комітету з питань охорони здоров’я. У порядку денному — затвердження плану роботи на вересень цього року — січень 2018-го.

Обговорюватимуть також пропозиції до порядку денного нової сесії. Парламентарії розглянуть питання про схвалення Кабінетом Міністрів Концепції реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів.


Визначатимуться народні обранці й з приводу того, як триває підготовка до другого читання проекту змін до деяких законодавчих актів щодо охорони здоров’я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині. Необхідність внесення певних коректив зумовлена прагненням забезпечити реалізацію конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров’я. Успішний досвід проведення трансплантацій в прогресивних країнах, зростання кількості хворих, для яких пересадка органів є єдиним способом врятувати життя, спонукають привести законодавство у цій сфері у відповідність до стандартів XXІ сторіччя, вважають автори документа.

Законотворці апелюють до того, що нині маємо в країні високий рівень смертності серед осіб, які могли б вижити за умов трансплантації органів від померлих донорів. Враховуючи сучасний стан науки та розвиток медицини, в Україні виникла нагальна потреба вдосконалення сучасної нормативно-правової бази в частині регулювання питань трансплантації. Однією з основних причин гальмування розвитку в Україні такого напрямку медицини є відсутність необхідної кількості органів для трансплантації, стверджують парламентарії. За попередніми підрахунками, в країні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на мільйон населення. А це майже три тисячі донорів, які могли б врятувати десять тисяч життів. Законопроект, який розглядатимуть на засіданні комітету, захищає права донора та реципієнта на однаково високих рівнях, стверджують його розробники.


Окрім того, під час засідання комітету мають намір розглянути звернення його членів — Олега Мусія та Ігоря Шурми щодо необхідності розгляду найближчим часом результатів аудиту Рахункової палати щодо ефективності використанні коштів державного бюджету, виділених у 2015—2016 роках та першому півріччі 2017 року МОЗ України для здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій. Матиме слово під час зібрання також і Костянтин Яриніч. Він зверне увагу на проблему працевлаштування випускників вищих медичних навчальних закладів. А Тетяна Донець говоритиме про ефективність виконання Міністерством охорони здоров’я програми лікування громадян України за кордоном та про стан забезпечення лікарськими засобами, імунобіологічними препаратами та медичними виробами, які закуповуються із залученням спеціалізованих міжнародних організацій тощо.

Вл. інф.