Житомирщина живе під гаслом: до кінця року лічильники тепла мають бути у 75 відсотках багатоповерхових житлових будинків. Так було заявлено посеред літа. Річ у тім, що керівникам області й міста нагадали: регіон — серед аутсайдерів за встановленням приладів обліку теплової енергії.


Привернули увагу такі слова міського голови, сказані на брифінгу: «Це дасть змогу економити 12—14 відсотків коштів за використані енергоносії». Насправді саме по собі встановлення теплових лічильників ніякої економії газу чи іншого палива не дає. Такі прилади — те саме, що термометр, почеплений за вікном помешкання. Він тільки покаже, скільки градусів Цельсія на вулиці. Цитата з іншого брифінгу: «Житомиряни зможуть зекономити до 25 мільйонів гривень». Тут усе складніше. Багатоповерхівки різні. Є добротні «сталінки» з товстими стінами, які добре зберігають тепло. Понад те, мешканці замінили звичайні вікна на енергозберігаючі. Зрозуміло, що від встановлення будинкових приладів обліку тепла їх мешканці тільки виграють. Бо до того платили за квадратні метри. Як і ті, хто живе в благеньких панельних «хрущовках», опалювання яких гріє... небо. А в платі за квадратні метри закладено середній показник між цими крайніми пунктами.


Найкращий варіант економії — утеплення будинку. Видно це на прикладі багатоквартирного будинку ОСББ «М 16» у Житомирі, мешканці якого скористалися державною, обласною та міською програмами підтримки, залучили один мільйон гривень. З них 544 тисячі гривень відшкодовано з державного бюджету, а 320 тисяч за кредитом — із міського. У результаті проведеної модернізації витрати на опалення для мешканців будинку на 20 відсотків нижчі порівняно з іншими будинками. Після подальшого комплексного утеплення очікується, що економія досягне 40 відсотків витрат на опалення.


Але частина людей іде іншим шляхом. У результаті на стінах будинків з’являються «латки» (на знімку). Одразу треба сказати: у фінансовому плані таким людям це нічого не дасть. Показники загальнобудинкового лічильника тепла ділитимуть на всі квартири. Щоб менше платити, треба утеплити весь будинок.

 


А які насправді результати дає «клаптикове утеплення»?


Передусім воно псує зовнішній архітектурний вигляд будинку. При утепленні «латками» погіршується якість робіт — не завжди є змога дотриматись технології. Тепло ж і надалі втрачається через сусідні неутеплені квартири. Найгірше ж те, що на стику утепленої та неутепленої квартир є різкий перепад температур, можливі деформаційні процеси. Внаслідок чого в стіні з’являються мікротріщини. Особливо шкідливе неповне утеплення на панельних будинках.


Варто знати й таке: специфіка тепла для багатоквартирного будинку полягає ще й у тому, що воно обігріває не лише квартири. Як відомо, співвласники багатоповерхового будинку володіють не тільки власними квартирами, а й так званими місцями загального користування: коридорами, ліфтовими майданчиками, сходами, підвалами. Незалежно від бажання жителів, вони платять за опалення усіх цих приміщень. Якщо утеплюється лише одна, дві, три квартири, тепло розсіюється через неутеплену частину споруди. Тому для багатоквартирного будинку має сенс лише комплексне вирішення питання.

Житомир.


Фото автора.