Віктор ГАЛАСЮК, фракція «Радикальна партія»:
— Високопосадовці Кабміну разом із грантовими експертами під тиском європейських функціонерів ведуть цілеспрямовану кампанію з дискредитації мораторію на експорт лісу-кругляка, який ми ухвалили для захисту української екології, промисловості та економіки. Вони підмовляють європейських чиновників виставляти зняття мораторію як вимогу для надання чергового кредиту. Фактично кажуть: віддайте нам вудку і ми дамо вам трохи риби. Така політика не в інтересах України. Крім того, розгорнута кампанія в медіа, в якій використовуються неправдиві, необ’єктивні, непрофесійні аргументи для того, щоб переконати суспільство в потребі скасувати мораторій. На жаль, у цій антидержавницькій кампанії задіяні високопосадовці найвищого рівня. Так, нещодавно в інтерв’ю віце-прем’єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що мораторій суперечить Угоді з ЄС. Я офіційно стверджую: мораторій на експорт лісу-кругляка відповідає і Угоді зі Світовою організацією торгівлі, і Угоді з ЄС!


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Для порятунку країни ми, Опозиційний блок, закликаємо всі політичні сили, які критикують владу і декларують свою опозиційність, до об’єднання. Об’єднання хоча б у залі у питаннях, що стосуються економіки, відновлення миру, зниження комунальних тарифів, реального, а не інфляційного підвищення зарплат і пенсій... На погоджувальній раді лише БПП та НФ підтримали урядовий варіант бюджету. Давайте говорити людям правду: незначне підвищення заробітних плат і пенсій з’їсть інфляція... А сума на субсидії, передбачена в бюджеті, говорить лише про те, що знову хочуть підвищити комунальні тарифи... Шановні колеги, які декларують опозиційність, давайте створимо міжфракційну раду, до якої увійдуть фракції, групи, окремі депутати... Давайте відкинемо всі розбіжності, у нас один прапор — український!


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— Сьогодні перед владою стоять два найважливіші завдання: боронити рідний край від віковічного ворога і розвивати його соціально, економічно та політично.


Добра ідея введення миротворців на тимчасово окуповані території опинилася під загрозою. Вона може бути використана, щоб під прикриттям блакитних шоломів, на зруйнованій ворогом морально і фізично землі, провести політичні вибори і реінтегрувати цей біль народу в живе тіло української землі, зруйнувавши її. Сьогодні маємо бути дуже уважними, відстежувати цей процес.


Розвиватися країна може винятково через головний документ — бюджет... Сьогодні уряд пробує централізувати бюджет. Ми побачили зміни до Бюджетного кодексу, де всі пільги, які держава надавала і надає людям, з наступного року перекладаються на плечі місцевих кошторисів. Це пограбування, повна безвідповідальність і відстороненість центрального органу від людей. Ми не можемо допустити цього пограбування!


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— У Верховній Раді розгортатиметься чергове шоу під назвою судова реформа. Хочу сказати, що ніякої судової реформи не існує і вона не проводиться. Нині в одному пакеті від імені Президента нам пропонують розглядати кодекси, які фундаментально звужують права кожної людини. Громадськість, правознавці та правозахисники закликають народних депутатів не голосувати за законопроект     № 6232, який називається судовою реформою. За даними ООН, понад 60 відсотків українців перебувають за межею бідності. Цих людей мають намір взагалі не допустити до правосуддя. Розцінки на послуги в цій сфері піднімаються вдвічі. Перекреслюються всі попередні досягнення, і судові процеси хочуть зробити негласними. Юридичне управління Верховної Ради також застерігає, що ухвалення цього законопроекту фактично завершить правосуддя в нашій країні.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Осінь реформ продовжується. Ми вже почули, що колишні регіонали закликають всіх об’єднатися. Не закликайте, а констатуйте, що ви вже об’єдналися в деструктивну опозицію проти реформування країни. Натомість, у суспільстві є великі очікування з приводу оновлення судочинства. Ми в процесі призначення нових членів Верховного Суду. Вперше країна могла в онлайн-режимі спостерігати, як триває цей конкурс. Нагадаю, що Генеральною прокуратурою спрямовано до суду майже сім тисяч справ, які стосуються хабарництва. А до держбюджету зараховано півтора мільярда доларів, вкрадених режимом Януковича. Закликаю не зволікати з ухваленням пенсійної реформи, щоб вже з першого жовтня літні люди змогли отримати підвищені виплати. Позицію «Народного фронту» з приводу миротворців на Донбасі висловив Арсеній Яценюк на форумі YES: жодні рішення з цього приводу не пройдуть без узгодження позицій у Верховній Раді.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Розпочинається тиждень, на якому маємо ухвалити судову, пенсійну та медичну реформи. Він також надважливий у протистоянні російській агресії на дипломатичному фронті. Уже завтра Президент представить у Раді безпеки ООН наше бачення розміщення миротворчої місії в тимчасово окупованих частинах Луганської та Донецької областей. Наша позиція полягає у розташуванні блакитних шоломів по всій окупованій території, а передусім на неконтрольованій ділянці україно-російського кордону, протяжністю понад 400 кілометрів, через які постачають зброю, амуніцію, припаси та кадровий резерв для продовження агресії. Ми відкинули кремлівський варіант розташування миротворців і в цьому нас підтримали США. Водночас не можна забувати про версії деокупації Кримського півострова. Саме тому парламент не може збавляти оберти на шляху впровадження реформ.

Маємо продовжувати цементувати підґрунтя для сильної європейської оновленої країни.


Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Під стінами парламенту великий мітинг працівників охорони здоров’я. Від реформ, за які ми проголосували в цій залі, ще ніхто не відчув покращення ані у власних кишенях, ані з точки зору соціального захисту чи збільшення доходів. Ці зміни не підкріплено бюджетом. Те саме очікує медичну реформу. Нам пропонують запровадити платну медицину. Невідомо, чи планується запровадження страхового методу надання медичних послуг, як фінансуватимуться міські та районні лікарні, це будуть державні чи приватні клініки? Натомість ідеться про створення ще одного органу — державної служби охорони, яка займатиметься практично корупційними діями із закупівлі ліків. Вимагаємо чітких відповідей — яка кінцева мета медичної реформи і як забезпечуватиметься фінансування? Вимагаємо також голосування за медичні програми, в тому числі й за ті, які стосуються лікування дітей за кордоном.