Учора заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) у парламенті прочитала публічну лекцію для молоді на тему «Законність для законодавців». Захід для студентів юридичних факультетів, юристів, представників громадських організацій, активістів, а також інтернів апарату законодавчого органу влади організовано на платформі програми USAІD «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» спільно з Лабораторією законодавчих ініціатив.

 


О. Сироїд одразу окреслила: прийшла на захід передусім для того, щоб поспілкуватися із молодими людьми і донести до них своє бачення нормотворення. Отож спілкувалася з аудиторією не у форматі лекції, а швидше — діалогу. Запитання — відповіді. Так відбувалася вчорашня лекція. І хоча запитання лунали, на перший погляд, дуже прості, а в залі перебували хоч і молоді, та все-таки передовсім юристи, відповіді знаходили не завжди. «Чи знаєте, які основні функції виконує парламент?» — поцікавилася заступник Голови Верховної Ради. «Законодавча», «контролююча»... до представницької дійшли тільки після низки навідних запитань. Учасники дискусії вирішували для чого існує держава? «Якби вона була непотрібною, то її не було б», — припустила лектор. Поступово дійшли такої схеми — людям необхідно зберігати кордони, щоб убезпечити свою власність. Окрема особа не може забезпечити собі право на життя, безпеку кордонів і свободу. «Ліберальна теорія, на якій ми з вами стоїмо, на якій засновано нашу Конституцію, походить з того, що держава формується як суспільний договір між людьми, щоб захистити три основоположні права людини — на життя, на свободу і на власність», — наголосила О. Сироїд.


Саме для гарантії цих прав і потрібні органи влади, які громадяни беруться утримувати. Уряд створено саме для того, щоб зібрати і перерозподілити народні гроші. Це єдина функція Кабміну, наголосила заступник глави парламенту. Усі рішення, які ухвалюють у виконавчому органі влади, так чи інакше пов’язані виключно з цією функцією. «Немає уряду, який не хотів би закритися від людей, навіть у найбільш демократичних державах. Коли він закритий — гроші витрачати дуже комфортно. Це його природа», — підкреслила О. Сироїд.


Торкнулися під час лекції й того, чому нинішньому парламенту важко дається виконувати свою контролюючу функцію. Відповідь на це питання шукали на прикладі бюджетного процесу. Як з’ясувалося, з усіх присутніх у залі лише одна людина дивилася трансляцію парламентського засідання, на якому Кабінет Міністрів презентував проект бюджету на наступний рік. Однак усі зійшлися на думці, що це представлення було фактично пустим, адже невідомо звідки бралися цифри в кожному рядку кошторису. Народним обранцям необхідно витратити колосальні зусилля для того, щоб осмислити цей потік інформації. «Парламент не має ані найменшого уявлення звідки і на що уряд витрачає гроші», — резюмувала О. Сироїд, назвавши саме це основною причиною відсутності контролю з боку законодавчого органу влади. Приміром, у нас витрати на Міністерство оборони прописано буквально кількома рядками, які звучать на кшталт «підвищення обороноздатності». Натомість оборонний бюджет США, запевнила О. Сироїд, складається зі 160 сторінок, на яких кожен пункт розписаний до найменших деталей. Для чого купується, наприклад, певний танк, боєприпаси, скільки піде на харчування, скільки на навчання. Учорашня лекція також зачепила тему корупції та її витоків у нашій державі, а відтак окреслила й шляхи боротьби з цим явищем.


Заступник голови ради Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський, оцінюючи захід, наголосив: «Нині дуже низький рівень довіри до діяльності органів влади. Але люди, які працюють в апараті та секретаріатах комітетів, відверто не заслуговують такої низької оцінки суспільства». Подібні лекції, на його думку, сприяють поширенню інформації про діяльність парламенту та уряду.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.