Голова Державної міграційної служби України пояснює, у чому особливості надання послуг мешканцям непідконтрольних територій та застерігає від використання шахрайських і корупційних схем.
За вісім місяців цього року мешканці анексованого Криму та тимчасово непідконтрольної території Донецької та Луганської областей оформили більше закордонних паспортів та ID-карток, ніж за весь попередній рік. І в цьому наші співгромадяни крокують у ногу з усією Україною. Водночас протягом останніх місяців процес оформлення документів для мешканців цих територій, а також для переселенців значно ускладнився. Читачі розповідають, що співробітники Державної міграційної служби вимагають додаткові документи — посвідчення водія, дипломи, свідоцтво про народження тощо. Або пропонують привести з собою свідків-сусідів, які підтвердять особу заявника. Тим часом Інтернет повний оголошень, де посередники пропонують мешканцям окупованої території вклеїти фото в паспорт чи навіть оформити новий документ «без виїзду і без черг».
Про те, як відбувається оформлення документів для цієї категорії громадян, «Голос України» спитав у голови Державної міграційної служби України Максима СОКОЛЮКА (на знімку).

— Максиме Юрійовичу, чим викликані нові вимоги до людей, які зареєстровані на непідконтрольній території і бажають оформити український паспорт — внутрішній чи закордонний?
— По-перше, істотне уточнення: запитуємо додаткові документи не у тих людей, які зареєстровані на непідконтрольній території, а у тих, які отримували там паспорт. Це відмінність. По-друге, робимо це в інтересах самої людини, щоб її особисті дані не вкрали (а такі випадки траплялися).
Правила оформлення біометричних документів (паспорт для виїзду за кордон та ID-паспорт) є єдиними для всіх громадян України і затверджені постановами Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302 (ID-паспорт) та від 7 травня 2014 р. № 152 (паспорт для виїзду за кордон).
Важливим етапом оформлення будь-якого документа є ідентифікація особи, без якої жодна людина не може бути документована. Рішення щодо оформлення документа або про відмову в його оформленні приймається за результатами ідентифікації та перевірки належності особи до громадянства України.
Основним способом ідентифікації є отримання даних з Єдиного державного демографічного реєстру, куди внесено інформацію про всіх осіб, яким оформлювалися нові ID-паспорти. Якщо для оформлення документів подається внутрішній паспорт-книжечка зразка 1994 року, ідентифікація проводиться за даними про особу, які зберігаються на паперових носіях у картотеках територіального підрозділу ДМС, яким видавався паспорт.
Якщо доступу до картотек немає (актуально для територій, які тимчасово окуповано російсько-терористичними військами, — ОРДЛО та Крим), ідентифікацію може бути проведено за інформацією у наявних державних та єдиних реєстрах, інших інформаційних базах, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.
При цьому підрозділ ДМС спрямовує запити для отримання інформації з наявних державних та єдиних реєстрів, інформаційних баз, картотек, у тому числі фотозображення особи, що дасть змогу її ідентифікувати. У процесі перевірки береться до уваги вся інформація, яку повідомив заявник. Просимо принести будь-які документи: водійські посвідчення, трудову книжку, пенсійне посвідчення. Всі, які є. Приміром, якщо є диплом — пишемо запит до вишу, а там в особовій справі зберігається фотозображення особи.
Вичерпного переліку документів не існує, так само, як і обов’язку людини надавати їх. Однак варто пам’ятати, що у разі коли за наданими документами ідентифікувати особу неможливо, міграційна служба змушена буде відмовити в оформленні паспорта.
Також слід розуміти й те, що в процесі оформлення паспорта наша служба направлятиме запити та чекатиме на відповіді, тому не рекомендується сплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення документів (10 робочих днів для ID-паспорта та 7 робочих днів для паспорта для виїзду за кордон).
— А якщо додаткових документів у громадянина немає? Загубив, украли, залишилися на непідконтрольній території...
— Не проблема. Давайте ксерокопії або скажіть, де ви отримували документи і коли. Водійське посвідчення згоріло? Ми напишемо запит, чекатимемо підтвердження. Служба в армії, навчання... Людина сама не повинна шукати довідки, навіть нести оригінали чи копії документів. Ми в будь-якому разі писатимемо запит.
Якщо у вас були закордонні паспорти — інформація є в системі, вона зберігається централізовано. Ми також запропонували зміни до законодавства, щоб з дозволу громадянина, який звертається до нас, робити запит до банку. Якщо людина оформлювала кредитну картку до початку російської агресії, в банку є копія паспорта. Тому що на непідконтрольній території у людини могли забрати паспорт, переклеїти фотокартку, вчинити будь-які шахрайські дії. І щоб мати достовірну інформацію, потрібен запит до банку.
— Тобто в міграційній службі громадянину не можуть відмовити на тій підставі, що він не має додаткових документів? Можна навіть усну інформацію надати?
— Може бути відмова, якщо особу не ідентифікували, і їй не видадуть паспорт. Але відмови на етапі подачі документів не буває. Інша справа, що заявнику пояснюють наслідки, які виникнуть. Після відмови в оформленні паспорта громадянин може звернутися до суду. Але в суді теж потрібно буде довести свою особу. Зазвичай усі приносять документи чи ксерокопії. Тих, хто взагалі нічого не має, — це 3-4 випадки.
— Світлана Ч. із Миколаївки Волноваського району (Донецька область) звернулася з такою проблемою. Разом із 16-річним сином жінка мешкає в селі на підконтрольній Україні території. Із батьком дитини не розлучена, але разом не живуть давно. Він перебуває на непідконтрольній території і звідти не виїздить. Як за таких обставин оформити паспорт 16-річному сину? Чи можна зробити це без батька?
На сьогодні для оформлення ID-картки не потрібна присутність обох батьків чи навіть їхні документи, достатньо свідоцтва про народження та паспорта одного з батьків, крім того необхідна довідка про реєстрацію місця проживання для внесення цієї інформації до ID-картки. 
— Власники паспортів у формі ID-карток нарікають на те, що в Україні не всі готові працювати з такими документами. Доводиться носити паперову копію витягу з демографічного реєстру або інші додаткові довідки. Часто громадяни не знають, яка інформація про них міститься в чипі і хто має доступ до цієї інформації. Як зміцнити довіру до документів нового зразка?
— По-перше, з ID-карткою не треба «працювати» у якийсь особливий спосіб, вона є самодостатнім документом і посвідчує особу власника без необхідності зчитування даних з чипа.
Справді, графічно на картку не нанесено дані про реєстрацію місця проживання, тому міграційна служба безплатно надає паперовий витяг з реєстру, де зазначена така інформація. Загалом реєстрацією займаються відповідно до закону місцеві громади — вони також надають таку довідку. Але це — не довідка, яку потрібно носити у кишені і завжди мати з собою. Ви ж пам’ятаєте свою адресу? То для чого вам мати при собі довідку?
Україна йде до екстериторіальності послуг. Усіх, із адміністративними включно. Вже є навіть роз’яснення Нацбанку про те, що місце проживання громадяни повідомляють банкам просто шляхом заповнення анкети.
Стосовно довіри. У світі не винайдено способу підроблення документів, які містять чип із біометричними даними. Щодо доступу — на чипі міститься та сама інформація, яка містилася у паспорті-книжечці зразка 1994 року, плюс податковий номер, плюс відбитки пальців рук за бажанням. Доступ до даних можливий лише на відстані до 10 см, і для цього потрібно мати в руках саму ID-картку. Тобто без згоди власника доступ до даних неможливий.
— Як ставитися до оголошень на кшталт «оформлюємо паспорт України, вклеюємо фото без виїзду» (тобто без перетину клієнтом лінії розмежування)? Це аферисти чи учасники корупційної схеми?
— Можуть бути обидва варіанти, тому два правила: по-перше, в жодному разі не слід користуватися такими пропозиціями і, по-друге, таких ділків треба одразу здавати поліції. В Луганській і Донецькій областях протягом року викрито багато учасників таких схем, у декого вдома знайшли купу паспортів, фотокартки... Всі ці паспорти були визнані недійсними. Траплялися випадки, коли шахраї переклеювали фото або шантажували людей, змушували їх давати викуп за власний паспорт.
Останнім часом нам активно допомагають з очищенням лав, отже незалежно від того, корупція це чи шахрайство, це — кримінальний злочин, а займатися такими випадками повинні правоохоронці.
А от оформлення біометричного паспорта без виїзду неможливе: там фото робиться у відділенні міграційної служби, беруться відбитки пальців. І отримати документ можна лише особисто, якщо це доросла людина. Система не дозволяє видати паспорт, порівнюючи відбитки.
Наші прикордонники пропускають на підконтрольну українській владі територію без вклеєної фотокартки у 25 чи 45 років. Вклеїти її займає кілька годин. Ми дали вказівку і по ID-картках не створювати проблем, особливо для кримчан, які приїздять до Херсонської області.
Коли ж особа звертається до нас, а питання неможливо вирішити протягом дня, наші співробітники дають довідку, і СБУ приймає такий документ для перетину адміністративного кордону чи лінії розмежування.
— Із чим пов’язані значні затримки у виготовленні біометричних документів, які розпочалися влітку і тривають і досі? Як бути людині, якщо потрібно терміново вирушати у відрядження, відпустку чи на навчання? До кого звертатися, у який спосіб?
— Ажіотаж, який супроводжував початок дії безвізового режиму ЄС для громадян України, спричинив нечуваний попит на закордонні паспорти. Якщо в червні—липні 2016 року ми оформлювали в середньому 11 тисяч закордонних паспортів щодня, то після запровадження «безвізу» у червні—липні цього року ця цифра досягла 25 тисяч — зросла більш як удвічі!
При цьому спостерігаємо стійку психологічну складову цього ажіотажу: більшість громадян оформлюють паспорти «про всяк випадок», просто щоб мати їх. Це підтверджує і статистика перетину кордону. Однак жодна система не розрахована на натовп, тому таке зростання спричинило черги, активізацію шахраїв, навіть затримки у виробництві документів.
Що робити, коли паспорт потрібен терміново? Насамперед наполегливо радимо утриматися від будь-якого планування подорожі, якщо ви не маєте на руках чинного закордонного паспорта. Якщо ж обставини склалися так, що людині справді терміново потрібно вирушати за кордон, можна звернутися до громадської приймальні міграційної служби або написати на «гарячу лінію». Розглядаємо всі звернення і спільно з ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» намагаємося піти назустріч усім, хто до нас звернувся. При цьому варто розуміти, що процедура займає кілька днів, оскільки навіть збільшений удвічі склад підрозділу з опрацювання звернень громадян не встигає, на жаль: звернень дуже багато.
Сьогодні щоденна кількість оформлюваних закордонних паспортів зменшилася до 17 тисяч і зменшуватиметься надалі. Однак варто розуміти, що протягом літа накопичилася певна черга на персоналізацію паспортів, і для видачі всіх документів, заяви на які прийнято, потрібен деякий час. Коли зможемо вийти на чітке дотримання строків оформлення? Важко сказати точно, але дуже сподіваюся, що це станеться вже у жовтні—листопаді. Принаймні і ми, і поліграфкомбінат «Україна» робимо все можливе для цього. Поліграфкомбінат навіть закупив додаткове обладнання для того, щоб уникнути аналогічних ускладнень у майбутньому.
— Пропозиції створити центри надання адміністративних послуг біля контрольних пунктів в’їзду-виїзду лунають уже не перший рік. Що перешкоджає появі таких міні-офісів, максимально наближених до людей з окупованої території?
— Це питання не до нас, а до місцевої влади. Ми виходили з такою ініціативою два роки тому, писали листа. Готові всіляко допомагати, але це мають робити місцеві адміністрації. У ЦНАП є можливість працювати як фронт-офіс для прийняття документів. Правила є, підстави є, закон є, постанова є. Вони можуть замовити державний канал зв’язку, придбати обладнання і працювати. Ми забезпечимо режим повного сприяння.

Інтерв’ю провела Ліна КУЩ.

 

ДОВІДКОВО

Внутрішньо переміщені особи та особи, які проживають у зоні проведення АТО, за 2016 рік та 8 місяців 2017-го оформили 118 тисяч закордонних біометричних паспортів (у тому числі: за 2016 рік — 47,3 тисячі, за 8 місяців 2017-го — 70,7 тисячі) і 21,4 тисячі ID-карток (2016 рік — 4,9 тисячі, за 8 місяців 2017-го — 16,5 тисячі).
Особи з тимчасово окупованої території АР Крим за 2016 рік та 8 місяців 2017-го оформили 3,6 тисячі ID-карток (2016 рік — 0,7 тисячі, за 8 місяців 2017-го — 2,6 тисячі) і 38,5 тисячі закордонних паспортів (2016 рік — 17,7 тисячі, за 8 місяців 2017-го — 20,8 тисячі).