У місті Торецьку Донецької області відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, в якому, крім народних депутатів, також узяли участь віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, представники офісу ЮНІСЕФ в Україні, керівники районних військово-цивільних адміністрацій, теплопостачальних підприємств та керівництво компанії «Вода Донбасу».

Під час обговорення особливу увагу було приділено типовими для міст, де утворено військово-цивільні адміністрації, проблемам. Зокрема, йшлося про необхідність відновлення житлового фонду комунальної власності та об’єктів соціальної інфраструктури, які зазнали ушкоджень внаслідок обстрілів. Для Торецька, приміром, дуже важливим є питання водопостачання, адже на сьогодні надходження води здійснюється через Горлівську фільтрувальну станцію, яка розміщується на тимчасово окупованій території. Як наслідок, водогін часто страждає від обстрілів, а населення залишається без води. У зв’язку з цим розглядається три варіанти альтернативного забезпечення водопостачання міста та прилеглих населених пунктів.
«Частина інфраструктури водопостачання у Донецькому регіоні сьогодні перебуває на не підконтрольній Україні території, а частина проходить уздовж лінії фронту. Ремонт цих мереж несе загрозу, і вже загинули дев’ятеро працівників одного з підприємств, що здійснювали ремонтні роботи. Цілі міста тижнями взагалі залишаються без води, тому одним із головних питань було забезпечення водопостачання», — повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський, котрий головував на засіданні.
Також було обговорено такі проблемні для регіону питання, як несвоєчасний розрахунок Державного бюджету за житлові субсидії та пільги, невирішеність житлових проблем внутрішньо переміщених осіб, необхідність перегляду порядку конкурсного відбору підрядних будівельних організацій для відновлення об’єктів соціальної інфраструктури та житлового фонду, зростання тарифів на електроенергію для підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що за відсутності компенсації за електроенергію для підприємств, які здійснюють перекидання води у маловодні регіони, призводить до значного здорожчання для населення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Члени комітету відвідали й прифронтову Авдіївку (на знімку), яка минулого року пережила справжню гуманітарну катастрофу. Під час зустрічі з керівником Авдіївської військово-цивільної адміністрації Павлом Маліхіним і його заступниками також ішлося про те, що для міста, крім відновлення житла та об’єктів інфраструктури, також однією з найболючіших є проблема водозабезпечення. «Головне, що ми маємо зробити, — це відновити фінансування реконструкції житлових об’єктів та системи водопостачання в місті, що нині через бойові дії заборонено законом. І це питання буде піднято під час розгляду змін до Держбюджету. Мешканці прифронтових міст не мають залишатися за межею. Для них необхідно створювати адекватні умови життєдіяльності. Авдіївка — це Україна, і боротися за неї ми повинні не лише в окопах», — зазначив Дмитро Андрієвський та повідомив, що члени комітету сприятимуть якнайшвидшому розгляду законопроектів,  які забезпечуватимуть стабільну роботу житлово-комунального господарства на Донеччині.
За результатами виїзного засідання комітет планує звернутися до уряду з проханням опрацювати проблемні питання забезпечення сталого функціонування тепло- та водопостачальних підприємств Донецької та Луганської областей.

Вл. інф.
Фото  зі сторінки Д. Андрієвського у Фейсбуці.