Прикарпатці позитивно оцінили роботу органів місцевого самоврядування. Про це свідчать соціологічні дослідження, що були презентовані в Івано-Франківській обласній раді. Участь у заході взяли голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого само-врядування Василь Мельничук, директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, голова обласної ради Олександр Сич, голова громадської організації «Дослідницько-консультаційна агенція «Galсоц» Тетяна Головчук.


Керівник агенції розповіла, що опитування здійснювалося за допомогою методу особистих інтерв’ю у домогосподарствах, де проживають респонденти. Загалом було проведено 900 інтерв’ю. Згідно з результатами, теперішньою суспільно-політичною та соціально-економічною ситуацією в області повністю задоволені лише 0,7% респондентів, частково — 31,9%, не влаштовуєте, що є, 61,3% опитаних. Також пані Тетяна повідомила, що в оцінці роботи органів місцевої влади для абсолютної більшості респондентів властива чітка орієнтація на надання переваги органам місцевого самоврядування над виконавчою вертикаллю. Опитані найбільш позитивно оцінюють роботу органів місцевого самоврядування безпосередньо населеного пункту, в якому проживають — 59,6%, обласної ради — 34,0%, районної ради — 30,6%. Натомість, РДА — 30,4%, ОДА — 26,7%. Також, на думку опитаних, першочергового вирішення потребують: зниження рівня безробіття (56,9%), зменшення тарифів на комунальні послуги (52,4%), стримування рівня зростання цін (45%). Але основним аспектом соціологічного дослідження було ставлення населення до процесу добровільного об’єднання. На переконання більшості, на практиці об’єднання громад відбувається шляхом його нав’язування, а інтереси громад враховуються лише частково. Добровільно процес відбувається на думку лише 15,8% респондентів, ще 8,7% опитаних вважають, що децентралізація проводиться шляхом цілковитого примусу до об’єднання.


У свою чергу, О. Сич наголосив, що процеси управління та розбудови держави повинні відбуватись на науковій основі. «Часто стикаюся з суперечками, які стосуються думки громадськості щодо різних питань. Тож доки ми не вивчимо, що думає громада, а не чого хочуть політики, доти не будемо бачити шляхів подальшого розвитку», — цитує очільника ради його прес-служба.

Івано-Франківська область.